K1 i Boks

De Mori definitivno nije Hrgovićeva liga, ali poruge i uvrede na El Animalov račun su deplasirane

Filip Hrgović

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
Ovakvim uparivanjem malo tko može biti zadovoljan, ponajmanje sam Filip, no strateški gledano - stvari i dalje teku prema planu

Opet ce se boriti s kantom, dali su mu vreću za napucavanje, još jedan umirovljenik, našao je novog štakora, meč s ovim likom mogao je odraditi i na Lidlovom parkiralištu, kakva lakrdija i sramota, postao je dežurni klaun za ismijavanje... Ovo je samo dio rafalne paljbe koja je sijevala (i još uvijek sijeva) u komentarima na društvenim mrežama, nakon što je službeno potvrđeno da će Filip Hrgović 23. prosinca u Rijadu, na jednoj od najznačajnijih boksačkih priredbi desetljeća, u ring ući s Markom de Morijem. Vojska internetskih ratnika, ojačana brigadama sportaša iz fotelje i vodovima šank-eksperata, krenula je, dakle, u žestoku ofenzivu putem tipkovnica, te pristupila natjecanju kojem je cilj smisliti što podrugljiviji i uvredljiviji komentar na račun 31-godišnjeg Zagrepčanina. Jesu li predmetne reakcije opravdane? Imaju li pravo svi oni koji bjesomučno, drvljem i kamenjem, udaraju po najboljem hrvatskom boksaču, osvajaču olimpijske medalje, desetom teškašu svijeta i obveznom IBF-ovom izazivaču za titulu svjetskog prvaka?

Razlika u kvaliteti

Pa, krenimo redom... De Mori je 41-godišnji australski teškaš koji je u profesionalnoj karijeri odradio ukupno 45 mečeva, pri čemu je upisao 41 pobjedu (36 nokauta), dva poraza i dva neriješena ishoda. Daleko najznačajnija borba u njegovoj karijeri bila je ona protiv Davida Hayea, nekadašnjeg prvaka u kruzeru (WBA, WBC, WBO) i teškoj kategoriji (WBA), od kojeg je, sredinom siječnja 2016., izgubio tehničkim nokautom u prvoj rundi.

image

David Haye i Mark de Mori

EUAN CHERRY/AVALON/PROFIMEDIA Euan Cherry/avalon/profimedia

Osim tog meča, i eventualno onih protiv Eda Mahonea (izgubio od Vitalija Klička u meču za WBO titulu) ili Roba Callowayja (izgubio od Ruslana Čagajeva i Shannona Briggsa), koje je pobijedio, ali se s njima borio na zalasku njihovih karijera, De Mori u svom boksačkom životopisu nema okršaja protiv suparnika s ozbiljnijim referencama. Iako je odradio velik broj mečeva, i u 91% slučajeva iz ringa izlazio kao pobjednik, Australac je uglavnom nastupao na nižerazrednim priredbama i svladavao protivnike koji kvalitetom i statusom, najblaže rečeno, pripadaju marginama svjetskog boksa. Nakon poraza od Hayea, nanizao je 11 uzastopnih pobjeda, mahom protiv boksača iz spomenutog ešalona, od kojih su petorica imali i debelo negativan profesionalni omjer, pa stoga ne čudi da trenutno zauzima tek 295. mjesto na BoxRecovoj "heavyweight" ljestvici.

Mnogi eskivirali meč s Hrgovićem

Ako uzmemo u obzir navedene činjenice, De Mori definitivno nije protivnik po Hrgovićevoj mjeri i ovakav "matchup" zasigurno ne veseli ni samog El Animala, čemu u prilog govori činjenica da od trenutka službene potvrde meča, na svojim društvenim mrežama nije plasirao nijednu objavu povezanu s predstojećom borbom. Tu dolazimo do onog ključnog dijela, a to je pitanje koliko je uopće Hrgović mogao utjecati na ovakav ishod situacije. Prema neslužbenim informacijama, Martin Bakole, čije se ime, prije De Morijevog, povezivalo s Filipovim u kontekstu saudijske priredbe, odbio je okršaj s teškašem iz Sesveta, kao što su to učinili i još neki boksači iz gornjeg teškaškog doma. Kao što su to, uostalom - radili i svih ovih godina - apsolutno svjesni svih opasnosti skrivenih u šakama najboljeg hrvatskog boksača, koji, praktično otkada se pojavio na profesionalnoj sceni, nosi status "boogeymana" kraljevske divizije.

image

Filip Hrgović i Demsey McKean

NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia

Nepopularan, ali strateški pogođen potez

De Mori je, u kvalitativnom smislu, neupitno miljama daleko od Hrgovićevog ranga, i ovakvim uparivanjem malo tko može biti zadovoljan, ponajmanje sam Filip, no ako sagledamo širu sliku, stvari i dalje teku prema planu, a krajnji cilj toga plana je - napad za pojas. Budući da su elitni teškaši, po tko zna koji put do sada, očito izbjegli stati Hrgoviću na crtu, njemu je, po principu "daj što daš", bilo uputnije prihvatiti bilo kakav meč, pa i s De Morijem, nego propustiti nastup na jednoj od najznačajnijih boksačkih priredbi desetljeća. Strateški gledano, taj je potez, iako nepopularan, dobrim dijelom pogođen; El Animal će zadržati radnu temperaturu, gotovo sigurno upisati novu pobjedu, biti prisutan i vidljiv na glamuroznoj pozornici, sačuvati status obveznog izazivača, a onda i uživo pogledati borbu između Joshue i Wallina - koja će, po svemu sudeći, iznjedriti njegovog protivnika u okršaju za upražnjenu IBF-ovu titulu. Shodno svemu navedenom, uvrede i poruge koje ovih dana pljušte na račun najboljeg hrvatskog teškaša - potpuno su deplasirane - tim više ako znamo da u najvećoj mjeri stižu iz domaćih redova.

Linker
29. lipanj 2024 02:33