K1 i Boks

Canelo Alvarez ostaje bez statusa apsolutnog svjetskog prvaka; Meksikanac je odbio obveznog izazivača

Canelo Alvarez

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Ponajbolji svjetski boksač trebao se boriti protiv IBF-ovog obveznog izazivača, ali odbio je tu naredbu

Proteklih dana puno je priče o Usykovom statusu apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Neki su čak (pogrešno) najavljivali kako će Filip Hrgović već u subotu boksati za IBF-ovu svjetsku titulu u meču protiv Daniela Duboisa, jer očekivalo se da će Usyk ostati bez IBF-ovog pojasa.

Razlog zbog kojeg bi Oleksandr izgubio titulu zapravo je revanš protiv Tysona Furyja. Otprije je poznato kako IBF ne podržava ideju o revanšu i planiraju narediti prvaku da pojas brani protiv prvorangiranog izazivača, što je trenutno Filip Hrgović. Naravno, kad je u pitanju boksačka politika, ništa nije sigurno, pa će tako Usyk tražiti svojevrsni ustupak od strane IBF-a i nije isključeno da ipak zadrži pojas u svom vlasništvu.

Bez IBF-ovog pojasa svojevoljno bi mogao ostati Canelo Alvarez, jedan od najpopularnijih boksača na svijetu u ovom trenutku. Canelo je apsolutni svjetski prvak u super srednjoj kategoriji (-168 ‘lbs‘), ali vrlo brzo ostat će bez IBF-ovog pojasa.

U čemu je stvar? IBF je naredio Canelu Alvarezu obranu pojasa protiv Kubanca Williama Sculla (22-0), ali Canelo ne vidi taj meč kao opciju za svoj sljedeći nastup. 6. lipnja (šesti mjesec) trebala bi se održati licitacija honorara za taj meč, ali Canelo je najavio kako će odbiti sudjelovanje, što će dovesti do gubitka IBF-ove titule prvaka.

Tako će Canelo izgubiti status apsolutnog prvaka, a još od 11. mjeseca 2021. godine držao je sva četiri svjetska pojasa. Tada je Canelo porazio Caleba Planta koji je držao upravo taj IBF-ov pojas.

Špekulira se kako Canelo cilja na meč protiv Edgara Berlange, a opcije su David Benavidez i Terence Crawford također. Niti jedan od njih nije obvezni IBF-ov izazivač, jer tu poziciju drži već spomenuti Scull. Kubanac će trebati protivnika za upražnjenu titulu, a to će vjerojatno biti ruski boksač Vladimir Shishkin, trenutno drugi izazivač prema IBF-u.

Kad je u pitanju Canelo, gubitak IBF-ovog pojasa možda čak umanjuje šansu za borbom protiv Terencea Crawforda. ‘‘Bud‘‘ bi rado postao apsolutnim svjetskim prvakom u tri različite težinske kategorije i zato ga se dovodilo u kontekst obračuna s Canelom. Ako Canelo nema IBF-ov pojas, Crawford ne bi imao priliku osvojiti sva četiri pojasa eventualnom pobjedom nad Canelom.

Saudijski novac i želja za građenjem ostavštine možda budu dovoljan razlog da se Crawford okuša s Canelom, iako IBF-ov pojas neće biti u igri. Vrijeme će pokazati.

Linker
05. lipanj 2024 15:54