K1 i Boks

Brian Castano i Jermell Charlo remizirali u borbi prepunoj akcije, bizarno bodovanje jednog suca

Brian Castano vs Jermell Charlo
 Edward A. Ornelas/Getty images/Profimedia
Pobjednik ove borbe ujedinio bi sve pojaseve u super-velter kategoriji

Boksači Jermell Charlo (34-1-1, 18 KO) i Brian Castano (17-0-2, 12 KO) obračunali su se danas u San Antoniju. U igri su bila sva četiri pojasa (WBA, IBF, WBC i WBO) u super-velter kategoriji. Charlo drži tri pojasa u svom vlasništvu, dok je Castano prvak po WBO. Pobjednik ove borbe postao bi tek šesti boksač u povijesti koji bi ujedinio sva četiri pojasa. Međutim, suci su to spriječili. Iako je dojam kako je Brian Castano bio bolji boksač u ovom meču, sudačke kartice donose tri različita mišljenja. Jedan sudac bodovao je borbu 114-113 u korist Castana, drugi je borbu vidio kao remi (114-114) dok je Nelson Vasquez na čuđenje svih okupljenih bodovao borbu 117-111 u korist Charla. Njegovo viđenje borbe očito se totalno razlikuje od onoga što su svi vidjeli, a pobudilo je i brojne reakcije na Twitteru.

''117-111 za Charla jedno je od najgorih bodovanja koje sam vidio u životu. Po meni je Castano dobio 117-111.'', napisao je Mike Coppinger, ESPN-ov reporter za boks.

Argentinac Castano bio je konkretniji borac početkom borbe. Moglo bi se reći kako je čisto bio bolji u četiri od prvih pet rundi, a tokom treće runde pogodio je lijevi kroše kojim je poprilično uzdrmao Amerikanca Jermella Charla. Takav prizor uistinu se rijetko viđa i dokaz je koliko se Castano dobro pripremio te je odlučno ušao u ovaj meč. Charlo je u prvoj polovici meča najbolje trenutke imao tokom druge runde kada je sjajno kontrirao lijevim krošeom dok je bio pritisnut uz užad. Taj udarac bacio je publiku u ekstazu i donio borcu iz Texasa drugu rundu.

Drugi dio borbe pružio je puno akcije i sjajnih trenutaka. Kako se borba bližila kraju, Jermell Charlo preuzimao je inicijativu. Brian Castano bio je ozbiljno uzdrman tokom desete runde, no preživio je zadnjh 90 sekundi unutar spomenute runde unatoč silovitim napadima američkog borca. Bitno je spomenuti kako je trener Derrick James (Charlov trener) pred početak 12. runde rekao svom borcu kako mora nokautirati Castana za pobjedu. To je dovoljan pokazatelj onoga što smo imali prilike vidjeti u ringu, a samo povećava apsurd sudačke kartice koja je otišla u korist Charla.

Prema CompuBox statistici, Castano je pogodio 22 udarca više od svog protivnika (173-151). Omjer snažnih/značajnih udaraca još više naginje u korist Argentinca (164-98). Jedina pozitivna stvar je što Argentinac nije na koncu izgubio ovaj meč, a remijem je barem zadržao svoj WBO pojas. Razočarani Castano jasno je izrazio svoje mišljenje nakon borbe.

''Ja sam pobijedio u ovoj borbi. Bilo je ponekih rundi u kojima me pogađao jako, no ja sam pobijedio. On (Charlo) je odličan borac, no želim revanš.''

Jermell Charlo također se ne slaže s ishodom borbe te smatra kako je trebao pobijediti.

''Bacio je nevjerojatno puno udaraca. Međutim, uzevši u obzir moju vještinu i snagu, osjećam da sam pobijedio ovu borbu i da zaslužujem ići kući kao unificirani prvak. Još uvijek držim svoje titule te jedva čekam otići kući i vidjeti što je iduće za mene.'', rekao je američki borac.

Revanš se uistinu čini kao jedina logična opcija, a ostaje nada kako Portorikanac Nelson Vasquez neće imati priliku umiješati svoje prste u iduću borbu ova dva sjajna boksača.

Linker
08. srpanj 2024 23:38