K1 i Boks

Anthony Joshua trenutno je pod suspenzijom, ali dvije su opcije za dalje: ‘Nudi mu se napad na svjetsku titulu‘

Anthony Joshua

 Bradley Collyer/PA Images/Profimedia
Najpopularniji teškaš današnjice ima jako dobre opcije čak i nakon teškog poraza u posljednjem nastupu

Težak poraz, jedan od najtežih u dosadašnjoj karijeri pretrpio je Anthony Joshua prije pretprošlog vikenda u Londonu. Pred 98 tisuća gledatelja, "AJ" je izdominiran od strane sunarodnjaka Daniela Duboisa, a kulminacija se dogodila u petoj rundi kada je Dubois nokautirao Joshuu.

Daniel je tom pobjedom obranio status IBF-ovog svjetskog prvaka, dok je Joshua propustio priliku da po treći put u karijeri postane svjetskim prvakom. Još od prve runde vidjelo se kako će to biti teška noć za Joshuu. Dubois je višestruko puta bacao Joshuu u nokdaun, "AJ" je nekako preživljavao, sve do kapitualacije u petoj rundi.

Mnogi se pitaju što je sljedeće za Joshuu. Ono što je sigurno jest da u narednih 28 dana neće boksati. Iako su šanse za tako brzim povratkom bile mizerne, Britanski boksački odbor za kontrolu sveo ih je na minimum, jer Joshui je izrečena 28-dnevna zabrana nastupanja.

Radi se o standardnoj proceduri Britanskog boksačkog odbora nakon što boksač pretrpi poraz prekidom. Pravilo je uvedeno zbog sigurnosti boraca, ali Joshui bi nakon ovakvog poraza trebala čak i dulja pauza.

Ali što slijedi nakon pauze? Joshuin promotor Eddie Hearn u intervjuu za Boxing Social otkrio je kako su zapravo dvije opcije u igri. Tijekom prošlog tjedna prenosili smo vijest o tome da Saudijci žele revanš između Duboisa i Joshue, a navodno već imaju i željeni datum, koji u javnosti još nije poznat. Eddie Hearn tvrdi kako to ipak nije jedina moguća opcija za sljedeći Joshuin nastup.

"Imamo jednostavno odluku za donijeti. Ako Joshua bude fizički i psihički spreman za datum koji Turki Alalshikh predlaže, a ja ću mu dopustiti da pregovara o tom datumu kada dođe vrijeme za to, u tom slučaju čeka nas revanš s Duboisom. Ako Joshua ne bude spreman za taj datum, čekat ćemo meč između Tysona Furyja i Oleksandra Usyka. Privlačna stvar u svemu ovome jest činjenica da se Joshui nudi direktan napad na svjetsku titulu u teškoj kategoriji.", započeo je Hearn a potom se osvrnuo na potencijalni revanš s Duboisom.

"Težak je to meč. Dubois je sada prepun samopouzdanja, ali znamo da ‘AJ‘ može puno bolje. Vjerujemo da može poraziti Daniela Duboisa, iako je to jako opasan meč. Ali radi se o napadu na svjetsku titulu, a znam da ‘AJ‘ nikada nije odbijao takve prilike, pa tako neće ni sada. Na nama je da ipak prvo popričamo s liječnicima. Potrebno je odradit pretrage njegovih ruku i vidjeti je li spreman za taj datum. Ako ne bude, mi ćemo zapravo čekati Tysona Furyja. U slučaju da Fury izgubi od Usyka, to je i dalje jako velik meč, ali neće biti za svjetsku titulu.", zaključio je Hearn priču o planovima za nastavak Joshuine karijere.

Anthony Joshua dobar je primjer koliko marketinška isplativost nosi velik značaj u današnjem svijetu boksa. Pojedini boksači godinama se trude izboriti priliku za napad na svjetsku titulu, nižu pobjedu za pobjedom, ali prilika se ne otvara. Anthony Joshua nakon teškog poraza i dalje je u situaciji gdje mu se nudi novi napad na svjetsku titulu, kao i potencijalni okršaj s Tysonom Furyjem.

No, ne zaboravite da je Joshua pretprošli vikend predvodio event na kojem se nakrcalo 98 tisuća gledatelja. Njegova popularnost i dalje je priča za sebe unutar teške kategorije, a u današnje vrijeme takve stvari otvaraju više vrata nego rezultati unutar ringa.

Linker
30. rujan 2024 16:02