IZLOG DUĆANA JASMINA I LUTKICE

Zimska bajka najljepšeg izloga u Zagrebu

Bez ikakve sumnje, ovo je jedan od najljepših i najbajkovitijih božićnih izloga u Zagrebu ispred kojeg ljudi redovito staju i dive mu se. Autorica, domaća umjetnica Jasmina Kosanović, priča što ju je inspiriralo za estetiku uređenja te koji su glavni motivi, likovi i dekoracije

PROFIL

INFO: dućan Jasmina i lutkice
VLASNICA: Jasmina Kosanović
LOKACIJA: Petrinjska 40, Zagreb
WEB STRANICA: www.jasminakosanovic.com
FACEBOOK: Jasmina i lutkice

Obožavamo ovo divno vrijeme u godini kad gotovo svako mjesto u gradu postane čarobnije, ljepše, privlačnije, toplije... Božić je zaista magičan blagdan, a to se dobro vidi i po trudu i ljubavi koje vlasnici trgovina ulažu u blagdansko ukrašavanje izloga koji će, nadaju se, privući ljude, osvojiti slučajne prolaznike i u koje će se istinski zaljubiti stalni gosti.

Takav izlog mora imati posebnu priču, mora privlačiti dekoracijama i u ljudima buditi želju da se zadrže pred njim, da ga bolje pogledaju, uđu u trgovinu i možda nešto i kupe. Definitivno jedan od najljepših božićnih izloga u Zagrebu svake je godine na adresi Petrinjska 40, u dućanu Jasmina i lutkice. I ove godine kreativka Jasmina Kosanović potrudila se unijeti dašak božićne bajke u hladnu svakodnevicu.

- Obožavam sliku zime u šumi i svake godine obradim tu priču, samo što je priča uvijek drukčija. Slična, ali drukčija. Tako je ove godine glavni lik (i to samo ako se dobro zagledate u izlog) mali crvendać u vijencu. Tu su i lisice te medvjedi koji spremaju darove jedni drugima i balerine koje se spremaju za nezaboravan ples. Moj izlog prikazuje atmosferu zime u šumi kad snježne pahulje lete u potpunoj tišini.

Osim većeg izloga, već po običaju uredila sam i manji koji, pak, treperi toliko potrebnom toplinom doma, crvenom bojom kao zaštitnim koloritom Božića, vijencima za vrata i ptičicama - sa smiješkom nabraja simpatična Jasmina Kosanović koja je kreativka u pravom smislu te riječi. Ozbiljni profesionalac čiji radovi se odlikuju pedanterijom i vrhunskom estetikom. Najpoznatija je po prekrasnim krpenim lutkama i igračkama koje krase domove brojnih hrvatskih estradnjaka, ali i ostalih koji su prepoznali njezin talent.

Tu su lisice i medvjedi koji spremaju darove jedni drugima i šarmantne balerine koje se spremaju za ples

Jasmina, kaže nam, obožava izrađivati lutkice jer u tom procesu spaja ljubav prema kostimografiji, scenografiji, pričama i bajkama koje voli od djetinjstva. - Kad ih stvaram, one nisu objekt za sebe, svaka ima svoju priču - otkriva dok se mi ne prestajemo diviti izlogu ispred kojeg, pomalo u transu, stojimo i koji nas samo jednim pogledom vodi u neki sasvim drugi, nepoznati, bolji svijet.

- Osnovna inspiracija za ovogodišnje izdanje izloga bila je spoj toplog i hladnog, tj. ono što se događa doma kao toplo i ono što se događa u šumi kao hladno. Vodeće su boje crvena i bijela, a nit vodilja magičnost je likova i priče koju jednostavno mora uočiti svatko - kaže priznata domaća kreativka i dodaje da joj u uređenju izloga svake godine pomaže suprug Božo koji izrađuje drvene elemente, a ona osmišljava kostur priče.

Foto: Božidar Raos

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 22:43