Bolje spriječiti, nego liječiti

Zdravstvene opasnosti koje vrebaju u modernom domu

Ako vjerujete da je zdravlje najveće bogatstvo, vjerojatno ste već isprobali neki od popularnih režima zdravijeg načina života. No, da li ste zdrave navike proširili i na prostor u kojem živite? - Ako niste, svakako biste trebali, kaže dr. Rob Brown, MD.

Knjiga Toxic Home/Conscious Home, Roba Browna, MD, istražuje zdravstvene opasnosti koje vrebaju u modernom domu i nudi jednostavna rješenja. Ova vam knjiga može pomoći da bolje razumijete interakciju sa svojom okolinom - fizički, kemijski, energetski i elektronički. Autor odgovara na pitanja kao što su: - Kako možete otkriti prikrivene izvore toksičnosti kod kuće? - Koje promjene možete učiniti kako biste poboljšali zdravlje i dobrobit svog domaćinstva? - Zašto ima toliko štetnih proizvoda na tržištu? - Koje posljedice mogu imati toksini i drugi opasni proizvodi na vaše zdravlje?

U svojoj novoj knjizi Toxic Home/Conscious Home, Brown objašnjava kako i zašto mnoge od nas, upravo naši domovi čine bolesnim, unatoč velikim naporima da živimo zdravo. Knjiga razmatra sve oblike toksičnosti, uključujući različite izvore svjetlosti, zagađenje bukom, te elektromagnetske valove. U knjizi govori o mobilnim telefonima, WiFi usmjerivačima signala, vodi i spavanju - suštinskim stvarima koje radimo i koristimo u svom domu svaki dan.

MOBITELI, WIFI UREĐAJI I RUTERI

Naši mobiteli i bežični WiFi uređaji toliko su ukorijenjeni u naše živote da je gotovo nezamislivo živjeti bez njih - mnogi ljudi čak spavaju pored telefona. Ono što brine mnoge stručnjake su bežični WiFi uređaji, ruteri i mobiteli pomoću kojih komuniciramo, proizvodimo i primamo elektromagnetska zračenja vrlo niske frekvencije, koja proizvode toplinu. Svatko tko ima mobitel nedvojbeno je primijetio kako se zagrijava kada je u aktivnoj upotrebi. "Istraživanja su pokazala da učinak grijanja nije ograničen samo na kožu, već prodire dublje u tijelu. Kada držite mobitel na uhu, zračenje prolazi kroz lubanju i zapravo zagrijava mozak ", kaže dr. Brown. Posebno je taj učinak alarmantan za djecu, jer njihove su lubanje tanje.

Naša normalna tjelesna temperatura iznosi 36,5 stupnjeva. "Kod povišene tjelesne temperature, enzimi i proteini u našem tijelu mogu funkcionirati posve drugačije ili uopće ne funkcionirti." Na primjer, mobitel emitira elektromagnetske zrake i toplinu, čak i kada je pospremljen u džep hlača, zbog čega se često povećava temperatura na preponama, toliko, da je pokretljivost i proizvodnja sperme znatno smanjena kod mnogih muškaraca.

ŠTO MOŽEMO UČINITI?

"Kao i kod svi drugih oblika energije, ako udvostručite udaljenost od izvora emisije, vaša će se izloženost zračenju smanjiti četverostruko", kaže dr. Brown. Stoga pokušajte mobitel držati što dalje od uha. Dr. Brown savjetuje da razgovaramo preko zvučnika ili slušalica, a ako već nosimo mobitel u džepu, treba uključiti način rada kao u zrakoplovu.

VODA

Jedna od stvari koju trebamo kako bismo preživjeli je voda, univerzalno otapalo. Vodu moramo i trebamo piti, ali bismo morali pripaziti na ambalažu u kojoj je pakirana, osobito ako je plastična.

"Ako pijete vodu iz plastične boce, kemikalije od kojih je izrađena plastična boca uronit će u vodu nesumnjivo s vremenom", kaže dr. Brown. "Također, ako kojim slučajem povećate temperaturu vode u plastičnoj boci, može to biti zbog neposredne blizine izvora topline (radijatora) ili izravne sunčeve svjetlost, količina otrovnog ispiranja će biti veća, a kontaminacija se može dogoditi s bilo kojom plastičnom bocom, bez obzira na cijenu vode! "

ŠTO MOŽEMO UČINITI?

Dr. Brown preporučuje korištenje staklenih bočica i Brita filtera. Točnije, vodu iz slavine treba pustiti 30 sekundi, a zatim napuniti u posudu s filterom za vodu. Voda koja je prošla kroz filter je dobra i za piće i za kuhanje. U pokretu koristite staklenu bočicu ili bočicu od nehrđajućeg čelika.

SLATKI SAN

Volite spavati, zar ne? I mi. Spavanje je bitno i bez kvalitetnog sna većina nas ne može dobro funkcionirati. I zato, nikakvi vanjski čimbenici ne smiju prekinuti san.

Kao što znamo, melatonin se proizvodi tijekom dubokog sna, što je izuzetno važno za zdravlje i imunološki sustav. No, potencijalni zagađivači sna su elektromagnetski valovi i svjetlo. Istraživanja su pokazala da usporavaju formiranje melatonina u mozgu, što znači da nam čine loše.

ŠTO MOŽEMO UČINITI?

U spavaćoj sobi koristite isključivo ambijentalnu rasvjetu u noćnim satima. Naše je tijelo svjesno svega, a oči mogu osjetiti svjetlo čak i kad je kapak zatvoren. Može to biti svjetlost iz TV-a ili računala. Zatim uklonite sve WiFi urđaje iz spavaće sobe, uključujući i mobitel. Mobitel nikako ne biste trebali držati u prostoriji namijenjenoj spavanju.

Možda vam se neki od ovih savjeta čine blesavi i pretjerani, a možda i svi. Činjanica je da vrlo malo znamo o utjecaju mobitela, WiFi uređaja i plastike na naše zdravlje, kako zbog nedostatka informacija tako i zbog navika kojima robujemo i koje nije jednostavno mijenjati.

Na kraju, sami smo tvorci vlastite sudbine i ako se slažete s tvrdnjama Dr. Brown, ništa vas ne košta da u svoj životni prostor uvedete režim zdravijeg načina života.

Izvor: domino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 11:33