Bila produžena s toplim, sa šećerom ili bez, u maloj ili velikoj šalici, kava je nezaobilazni dio dana većine Hrvata. Godišnje konzumiramo skoro pet kilograma ovog napitka, a priprema i ispijanje one prve jutarnje šalice ritual su bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan. Budući da kava ima veliki značaj u svakodnevnom životu, činjenica da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i depresije, čini ju još boljim izborom za svakodnevnu konzumaciju.
Iako ispijanje kave u omiljenom kafiću sa sobom nosi određenu čar, ništa ne može zamijeniti uživanje u laganom pijuckanju dnevne doze energije iz udobnosti vlastitog doma. Svatko zna kakva mu kava najbolje odgovara u određenom trenutku, a pripremom kave kod kuće uživamo potpunu slobodu u odabiru vrste zrna, mlijeka, zaslađivača. Ne čudi stoga što aparati za kavu lagano postaju kraljevi kuhinjske radne ploče čija će tržišna vrijednost u 2024. godini doseći skoro 12 milijardi dolara.
Najbolji prijatelj kuhinje
No, aparat za kavu nije samo sredstvo za pripremu napitka, već i estetski dodatak kuhinji koji, uz pažljiv odabir boje i dizajna, može unijeti dašak elegancije i stila u prostor. Uređaji za pripremu kave postaju dio svakodnevne rutine kućanstva pa je bitno da savršeno upotpune kuhinjski dekor.
Minimalistički stil ostat će aktualan u dizajnu kuhinja pa i aparati za kavu trebaju ići u korak s tim trendom. Neutralne boje, poput bijele ili bež, doprinijet će modernom izgledu i unijeti dozu profinjenosti koja će podići čitavu prostoriju na novu razinu, a od kuhinjske radne ploče učiniti kutak za užitak. De‘Longhi u svojoj ponudi novih Rivelia aparata odlično prati trendove koji zahtijevaju funkcionalnost i estetsku privlačnost u jednom. Kompaktan dizajn i mogućnost odabira između mat i sjajnih nijansi čine ove uređaje lako uklopivima u svaku kuhinju.
Ukoliko od aparata za kavu želite učiniti svojevrsnu dekoraciju, treba odabrati neobičnu boju za taj uređaj, poput pastelne zelene, kao što je slučaj s Rivelia Jade Green, koja će unijeti dozu razigranosti u srce doma i učiniti da sve oči budu uprte u taj dio prostorije.
Preporučuje se aparat za kavu držati u blizini sudopera kako bi u tren oka mogli nadopuniti vodu i biti spremni uživati u svježoj dozi kave. Osim toga, šalice i različite vrste zrna kave također treba držati blizu samog uređaja kako bi priprema omiljenog napitka tekla što glađe, a ispijanje kave došlo što prije na red. Za još veći učinak razbuđivanja, preporučuje se ubaciti dozu svjetlosti u kutak s aparatom za kavu. Treba ciljati na blizinu prozora ili ugraditi dodatne lampe za što jači efekt.
U posljednje vrijeme, sve je popularniji trend takozvanih coffee stations, odnosno postaja za kavu koje podrazumijevaju odvajanje određenog dijela prostora samo za pripremu kave. Taj izdvojeni kutak lako može postati središte jutarnjih razgovora i planiranja dana uz potrebnu dozu kofeina. I tu je najbitnija funkcionalnost pa je nakon odabira uređaja po mjeri, najbitnije opremiti postaju raznovrsnim zrnima kave, aromama, zaslađivačima. Mogućnosti je mnogo, a potrebno je samo malo mašte i vremena.
Osim klasičnog pozicioniranja stanice za kavu na radnoj ploči kuhinje, stručnjaci predlažu odvojiti veći kuhinjski element i u njega pohraniti sve najbitnije za pripremu omiljene tekućine, uključujući i sam uređaj. Na taj način se ne gubi na radnom prostoru, a doza energije i dalje je dostupna u tren oka.
Od kavana do svakog doma
No, dok još nitko nije mogao ni zamisliti odvojene stanice za kavu u kućama, ljudi su svoju dozu energije ispijali u kavanama. Kako je rasla popularnost ovog napitka, tako se i počelo eksperimentirati s bržim metodama pripreme. Najsličniji modernim aparatima za kavu bio je model Tipo Gigante talijanskog inženjera Luigija Bezzere, koji je izumio prvi aparat za espresso na pritisak. Ovaj uređaj bio je daleko od onoga na što smo danas navikli jer je izgledao poput velikog okomitog metalnog stupa s pipama. Osim neskladnog izgleda, prvi aparati za kavu borili su se i s nepoželjnim prženim okusom kave i to sve do 1938. godine.
Za prvi potpuno automatski aparat zaslužan je Švicarac Arthur Schmed, koji je započeo modernu revoluciju u pripremi kave. Uz pomoć jednog klika gumbom, aparat bi počeo mljeti svježa zrna kave, a ljudi mogli uživati u bogatoj aromi i okusu popularnog napitka u svega dvadesetak sekundi, što je do tad bilo nemoguće.
Ključne karakteristike modernih aparata za kavu su upravo brzina i jednostavnost, a uz pomoć novih De‘Longhi Rivelia aparata za kavu, svatko može postati stručnjak u pripremi te mirisne tekućine. Inovativni sistem Bean Switch omogućuje uživanje u eksperimentiranju s različitim vrstama svježe mljevenih zrna i njihovim jedinstvenim okusima uz neodoljiv miris mljevene kave kao iz kafića.
Interaktivna animacija na zaslonu vodi do savršene šalice kave po svačijoj mjeri, a za još personaliziranije iskustvo, ovi moderni uređaji omogućavaju kreiranje menija po vlastitoj želji za četiri korisnička profila pa više nema izgovora za pijenje uvijek iste vrste kave.
Rivelia aparat s LatteCrema tehnologijom nudi automatsku pripravu do 16 napitaka od kave i mlijeka, dok Rivelia aparat s ručnim pjenjačem mlijeka donosi osam napitaka od kave pripravljenih u stilu bariste. Uz Bean Switch sistem, aparate krasi i Bean Adapt tehnologija koja prilagođava postavke stroja prema posebnosti zrna i osigurava idealnu ekstrakciju kave, kao i očuvanje i jačanje svih aroma svježe mljevenih zrna.
Aparat za kavu više nije još jedan kućanski uređaj u nizu, već važan partner u ritualu koji nas prati kroz sve dnevne izazove. Svakodnevno ispijanje kave pretvara se u pravu umjetnost zahvaljujući širokom spektru mirisa i okusa, a već samo razmišljanje o idućoj šalici mami osmijeh na lice.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i De‘Longhi Hrvatska.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....