PROVJERITE

Za izradu vrata sve je popularniji inovativan materijal koji je izdržljiviji od drveta i čelika

Neka ulazna vrata nagovjeste duh interijera

 Inotherm

Kupovina stana ili izgradnja kuće najčešće započinje maštanjem o interijeru, broju soba, eventualnom odabiru atrakcija u dvorištu ili veličini prozora. No, jedna je odluka često zanemarena pa rijetko tko prepoznaje važnost i široku paletu mogućnosti koja se pruža pred odabirom ulaznih vrata. Ona su mjesto na kojemu će budući gosti steći svoj prvi dojam o domu vlasnika, njima komuniciramo tko je dobrodošao, a tko nije te samima sebi možemo skrojiti prepoznatljivi obris naše sigurne luke.

Kako bismo vam olakšali odabir čim kvalitetnijih vrata, i onih koja će se lako uklopiti u vašu viziju savršenog doma, istražili smo najvažnije karakteristike ulaznih vrata te sve što trebate imati na umu prilikom njihova odabira. Ovo je pet pitanja na koja trebate odgovoriti prilikom odabira ulaznih vrata.

Kojeg su materijala?

Prilikom odabira ulaznih vrata, zapitajte se koje su vaše potrebe i kako biste ih posložili na listi prioriteta. Svaki materijal ima prednosti i mane, ali odabir jednog pravog može riješiti sve vaše brige. Želite li ostaviti dojam visokog luksuza, puno drvo uvijek je dobar izbor, pogotovo ako imate želju za ručnim radom na vratima jer je drvo najbolja podloga za takav dizajn. Brine li vas više sigurnost vašeg doma, možda se odlučite za ojačanu čeličnu konstrukciju ulaznih vrata. Međutim, imajte na umu da je sigurnosna razina tih vrata tek neznatno viša od drugih materijala, no trošak je znatno veći. Naime, osim što ćete ojačanu strukturu skupo platiti, tu je i problem kratkog vijeka trajanja čelika zbog izloženosti vremenskim nepogodama.

image

Aluminijska vrata s drvenom površinom

Inotherm

Kao jednako kvalitetno te daleko održivije rješenje za čvrsta i dugotrajna ulazna vrata tu je aluminij kao ultimativni materijal s izrazito poželjnim karakteristikama. Izdržljivija struktura uoči promjenjivog vremena, akustična i termoizolacija samo su neke od značajnih prednosti aluminijskih vrata čiji je najveći europski proizvođač slovenski INOTHERM s ponudom od više od 400 modela ulaznih vrata.

PREDNOSTI ALUMINIJA

  • Strukturalna stabilnost: više se ne trebate brinuti o deformaciji konstrukcije vrata uzrokovanih velikim razlikama u vanjskim i unutarnjim temperaturama
  • Natprosječna akustična i termalna izolacija: Inotherm koristi izolacijski sloj debljine od 95 mm, tri sloja ostakljenja i trostruko brtvljenje kako bi osigurao maksimalnu termoizolaciju
  • Odlična protuprovalna zaštita: novim tehnologijama i načinima izrade, garantirana vam je maksimalna sigurnost
  • Dug vijek trajanja: izrazite je izdržljivosti bez obzira na vanjske ili unutarnje vremenske i mehaničke uvjete
  • Beskonačne dizajnerske mogućnosti: aluminij je odlična baza za eksperimentiranje s bojama i teksturama koje želite postići
  • Jednostavno održavanje: aluminijska vrata zahtijevaju minimalnu brigu čak i u najtežim vremenskim uvjetima. Dovoljno ih je par puta godišnje prebrisati sredstvima neutralne pH vrijednosti

Izgled i boja

Svakako je poželjno da dizajn ulaznih vrata prati arhitekturu doma. Tako će moderniji domovi često imati široka vrata pastelnih boja i uglađene sjajne ili mat površine. Tradicionalniji domovi će imati klasična izrezbarena vrata s linijama koje daju dinamičnost ulazu. Luksuzniji će domovi imati šira ili dvostruka vrata s bogatijim okvirom i nijansama zlatne ili srebrne boje u detaljima. Ne zaboravite da su ulazna vrata prvi kontakt posjetitelja s vašim domom i predstavljaju uvod u prostor u kojemu živite.

U slučaju da pak želite sasvim neprimjetna vrata radi više razine sigurnosti i privatnosti, prilagodite dizajn svojeg ulaza upravo tim željama. Neka ona imitiraju prostor oko njih i postanu neprimjetni dio okoline.

Izolacija i energetska efikasnost

Ako vam je izolacija prioritet pri odabiru vrata, svakako odustanite od vrata sa ostakljenim dijelovima. Mnogima su stakla privlačan odabir zbog mogućnosti ulaska dnevnog svijetla, ali je staklo zapravo iznimno loš izolator te ujedno smanjuje razinu sigurnosti i privatnosti vašeg ulaza.

image

Neka vaša vrata štite vaš dom i vaš novčanik

Inotherm

Aluminij se u zadnje vrijeme pokazao odličnim izborom za visoku energetsku efikasnost te termo i akustičnu izolaciju. Osim što ima izrazito visoku sposobnost izolacije, pojave poput ukapljivanja pare zbog razlika u temperaturi s jedne i druge strane izolatora aluminiju neće dugotrajno naštetiti kao što će, primjerice, staklu, plastici i drvu. Dobro je imati na umu i da su aluminijska vrata 100 posto reciklabilna.

Izolacije radi provjerite i konstrukciju vrata. Cilj vam je odabrati vrata s čim manje okolnog prostora kroz koji topli zrak može napustiti interijer stana. Odlična rješenja su prilagodljive letvice na dnu okvira i gumice na stijenkama vrata.

Instalacija

Bitna stavka koju često zaboravimo prilikom uređivanja doma je koliko je uopće izvedivo da nešto integriramo u njega. Sasvim je jasno da je vrata potrebno tražiti s vrlo preciznim mjerama ulaznog otvora, međutim ulazna vrata dolaze u raznim oblicima. Neka vrata vam se mogu svidjeti i odgovarati mjerama na papiru, no ako zaboravite na dodatne mjere okvira sve odjednom pada u vodu.

image

Pametne ključanice

Inotherm

Razmislite i o tome kako se idealno ulazi u vaš dom i u kojem smjeru bi se vrata trebala otvarati, za koliku širinu vrata imate prostora u predsoblju. Ako već imate postojeći okvir s kojim ste zadovoljni i samo tražite nova ulazna vrata, provjerite na koji se način osiguravaju za okvir.

Sigurnost

Sigurnost ulaznih vrata jamče različiti proizvodi, od materijala do ključanice i novijih mehanizama zaključavanja vrata. Ovisno o tome za kolikom razinom zaštite tragate, obavezno obratite pozornost na vrstu mehanizma kojom ćete zaključavati i otključavati vrata. Poželjno je uzeti ključanice s ojačanim metalnim pločama. U slučaju da se odlučite za stakla na vratima, obratite pozornost da su stakla napravljena od zaštitnog stakla.

image

Inosmart sistem

Inotherm

Najsuvremenija razina zaštite na tržištu su noviji digitalni sistemi bez ključa s biometrijskim sustavom prepoznavanja, otključavanjem putem aplikacije, šifre i slično. Inotherm nudi vlastito rješenje Inosmart, pametni sustav za otvaranje vrata koji u jednom uređaju objedinjuje tri načina otvaranja vrata, a cijelim sustavom možete upravljati i nadzirati ga pomoću aplikacije na pametnom telefonu.

image

Inosmart sistem

Inotherm

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Inothermom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 21:21