Vrt u konzervi

Uzgojite patlidžan u staroj konzervi!

Zašto svom urbanom vrtu ne biste dodali i patlidžan? Osim što lijepo izgleda, jednom kad naraste možete ga pripremiti na tisuću različitih načina i dodati ga svojoj prehrani.

Odlučili smo se za rabljene konzerve od kiselih krastavaca koje su svojim volumenom od 10 l idealne za jestive biljke. U njima smo uzgojili različite začinske biljke - metvicu, kadulju, lavandu, bosiljak i ružmarin, ali i povrće kao što su rajčica, zelje, blitva, paprike i patlidžan.

Potreban materijal:
Konzerve od 10 litara, bušilica sa svrdlom od 5 mm, glinene kuglice, zemlja, presadnice, marker i etikete za biljke.

Način pripreme:
Budući da lim dobro zadržava vlagu, postoji šansa da će se biljke "utopiti" ako na dnu ne izbušimo rupe za drenažu.

Na dno posude stavili smo i 2 cm debeli sloj glinenih kuglica, kao drenažni sloj kako bi se oslobodio višak nepotrebne vode u posudi.

Zatim se usipava zemlja za lončanice visoke kvalitete i nutritivno bogata, s obzirom na to da ćemo u konzervi uzgajati plodovito povrće.

Prilikom presađivanja presadnice, u ovom slučaju patlidžana, treba posebno obratiti pozornost na nježno baratanje korijenovim sustavom i na kraju napuniti posudu zemljom 3 do 4 cm do vrha.

U početku, kada se tek upoznajemo s biljkama, dobro je označiti biljke koje uzgajamo kako kasnije ne bi došlo do zabune oko identifikacije.

Uvijek nakon presađivanja dobro zalijemo biljke, a posudu smjestimo na balkonsku gredicu.

Idealne biljke za vrt u konzervi:
Menta - voli vlagu i sjenovite pozicije
Blitva / salata - lisnato povrće dobro podnosi sjenu i traži puno vode
Raštika - listovi se mogu koristiti za zelene sokove
Vlasac - trajnica jednostavna za uzgoj na balkonu

Foto: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 19:45