ČINI ČUDA

Uz ovaj trik ne morate brinuti da će vaša kupaonica smrditi: Bez potrebe za jakim kemikalijama

 /SHUTTERSTOCK

Kada čistite svoj dom, kupaonica je jedno područje kojem obično treba posvetiti posebnu pozornost, a uobičajeno je koristiti mnoštvo sredstava za čišćenje i osvježivača kako bi je održali u vrhunskoj formi. Međutim, usred bujice hakova za čišćenje, jednostavnim pretraživanjem na Googleu uvijek iznova iskače Epsom sol s mnoštvom savjeta za čišćenje. Postoji nekoliko pametnih, ali zanemarenih, načina za dodavanje Epsom soli vašoj rutini čišćenja kupaonice za zeleniji, ekološki prihvatljiviji proces.

Osim što je popularno sredstvo za namakanje stopala, u kućanstvu, farmaceutskoj industriji i hortikulturi, Epsom sol može vam pomoći da se uspješno nosite s nekim od najvećih izazova čišćenja kupaonice, poput zamagljenih ogledala ili prljavih pločica i pljesnivih ručnika. Međutim, važno je razumjeti zašto je Epsom sol djelotvorna u ovim projektima čišćenja kako biste je mogli koristiti s povjerenjem. Ako je pravilno koristite, Epsom sol će pospješiti vaše ​​čišćenje i pomoći vam da transformirate svoju kupaonicu u čist, higijenski prostor bez potrebe za jakim kemikalijama. Također dokazuje da su, ponekad, najučinkovitiji saveznici za čišćenje neočekivani predmeti koje već imate skrivene u svom domu.

image
/SHUTTERSTOCK

Koristite Epsom sol za osvježavanje kupaonskih odvoda

Kako biste osvježili svoje kupaonske odvode i pomogli u čišćenju smeća, izmjerite šalicu Epsom soli i ulijte je izravno u odvod. Prokuhajte nekoliko šalica vode i ulijte kipuću vodu u odvod nakon soli. Ako neko vrijeme niste čistili odvod ili imate problema sa začepljenjem, bilo bi dobro ponoviti ovaj postupak dva ili tri puta zaredom kako biste uklonili mnogo nakupina ili tvrdoglavih začepljenja. Ako je vaš WC začepljen, Sveučilište Rice preporučuje dodavanje 1/4 šalice Epsom soli u WC školjku, zajedno s malo vruće vode da se otopi, i ostavite da odstoji 20 minuta prije ispiranja. Međutim, nemojte dodavati više od 4 šalice Epsom soli tijekom čišćenja kako biste izbjegli veće probleme. Ova metoda možda neće biti dovoljna za ozbiljna začepljenja, a ako u svom domu imate starije cijevi, koristite je umjereno jer Epsom sol može opteretiti cijevi.

Korištenje Epsom soli u odvodu, a zatim prokuhavanje vode, učinkovito je zbog kemijskih svojstava soli. Epsom sol sadrži sulfat i magnezij, a oni su poznati po tome što reagiraju s raznim ostacima koji se obično stvaraju u odvodima i cijevima, poput prljavštine i ostatka sapuna. Reakcija pomaže u razgradnji i otapanju tvari, a kipuća voda ih ispire kako bi očistila i dezodorirala cijevi. To je ekološki prihvatljiv i netoksičan način čišćenja.

image
SAEVICHMIKALAI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koristite piling od Epsom soli kao sredstvo za čišćenje pločica, fuge i vrata tuša

Napravite nježnu, ali učinkovitu pastu za ribanje miješanjem tekućeg sapuna za suđe s Epsom soli u posudi. Četkom za ribanje ili spužvom nanesite pastu izravno na sve što želite očistiti, poput linija za fugiranje, pločica ili vrata tuša. Nježno izribajte površine kružnim pokretima i ostavite pastu da odstoji 10 do 15 minuta. Temeljito isperite područja kako biste se riješili ostataka paste i prvo je isprobajte na skrivenom području prije nego prekrijete cijeli zid ili vrata kako biste bili sigurni da neće oštetiti fugu ili izgrebati pločice ili staklo.

Ovaj piling od Epsom soli djeluje na žbuci, pločicama i staklenim vratima tuš kabine u vašoj kupaonici zbog kombinacije moći tekućeg deterdženta za suđe i abrazivne prirode soli. Hrskava tekstura koju na kraju dobijete čini ga izvrsnim abrazivom koji je dovoljno snažan da izriba prljavštinu i ostatke sapuna u vašoj kupaonici. Također, dovoljno je nježan i fin da ne bi trebao izgrebati završni sloj tijekom dubinskog čišćenja. Sadržaj sulfata u soli pomaže u nježnom uklanjanju ostataka tako da ih možete isprati. Kada se pomiješa s tekućim deterdžentom za suđe, poznatim po svojim svojstvima u borbi protiv masnoće, pasta podiže i uklanja naslage, ostavljajući vaše kupaonske površine čistima.

image
GEORGERUDY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Očistite WC školjku Epsom soli i sodom bikarbonom

Kako biste napravili prirodno sredstvo za čišćenje svoje WC školjke, odmjerite šalicu sode bikarbone i šalicu Epsom soli. I jedno i drugo ulijte u WC školjku i na unutarnju stranu školjke najbolje što možete. Ostavite smjesu na miru nekoliko sati kako bi soda bikarbona i sol dali vremena da počnu raditi na svim mrljama ili naslagama. Možda ćete htjeti ostaviti da odstoji preko noći za tvrdokorne mrlje. Zatim ćete ga oribati WC četkom. Mješavina i djelovanje ribanja pomaže u otpuštanju i uklanjanju prljavštine kako bi WC ostao čist. Za kraj, pustite WC da sve ispere. Međutim, važno je napomenuti da je ovo osvježenje i da ne djeluje dobro na ubijanje bakterija i klica. Ako želite dezinficirati svoju WC školjku, pametno je dodati dezinficijens na kraju sesije čišćenja.

Kombinacija sode bikarbone i Epsom soli djeluje zbog prirodnih svojstava svakog sastojka i njihove interakcije s uobičajenim mrljama koje nalazite u svom WC-u, osobito mrljama od tvrde vode. Zrnata tekstura s Epsom soli pomaže razgraditi mrlje i naslage, čineći ih lakšim za uklanjanje. Soda bikarbona ima svojstva dezodoriranja i čišćenja kako bi osvježila vašu WC školjku. Kad sjednu u zdjelu, ući će u mrlje i početi ih otapati, što će vam olakšati njihovo ribanje.

image
MOKEE81/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Uklonite plijesan na kadi ili pločici uz pomoć octa i Epsom soli

Jednostavan način da se riješite plijesni koja raste na vašoj pločici ili kadi je da napravite mješavinu Epsom soli, bijelog octa i tekućeg sredstva za pranje posuđa. Pomiješajte šalicu Epsom soli sa šalicom octa i dodajte mali mlaz deterdženta za suđe. Trebali biste dobiti gustu pastu koja se lijepi za okomite površine i dovoljno je abrazivna da se njome trlja. Uzmite pastu i stavite je točno na sva područja s plijesni, pazeći da je potpuno prekrijete i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta kako bi se plijesan oslobodila. Uzmite četku ili spužvu i ribajte područja dok ne budu čista. Iako je siguran, ocat može imati jak miris kada ga koristite u malim prostorima, pa se pobrinite da imate dobru ventilaciju dok radite.

Kombinacija tekućeg sapuna za suđe, Epsom soli i bijelog octa dobro djeluje na uklanjanje plijesni s vaše kade i pločica jer svaki sastojak ima jedinstvena svojstva. Epsom sol je abrazivna, a to vam pomaže u fizičkom ribanju plijesni. Bijeli ocat ima veći sadržaj kiseline koja razgrađuje strukturu plijesni kako bi se lakše uklonila. Merry Maids također ističe da kiselost octa može ubiti spore plijesni i spriječiti njihov povratak. Konačno, tekući sapun za suđe probija prljavštinu i pomaže smjesi da se zalijepi za ono što čistite.

image
/SHUTTERSTOCK

Pomiješajte Epsom sol s limunovim sokom za čišćenje slavina

Za poliranje svih vaših metalnih uređaja i slavina uklanjanjem naslaga tvrde vode, Epsom sol i limunov sok izvrsne su mogućnosti. Htjet ćete napraviti pastu od jednakih količina Epsom soli i limunovog soka. Uzmite spužvu ili meku krpu i dodajte pastu direktno na svoje kupaonske elemente i slavine, pazeći da prekrijete sve, posebno vidljive mrlje od vode, ostatke sapuna ili druge nakupine. Lagano pritisnite i nježno ribajte kako biste podigli i uklonili prljavštinu. Nakon što završite s ribanjem, ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi se otopile sve zaostale naslage ili mrlje prije ispiranja i sušenja slavina ili armatura. Osim toga, provjerite jeste li dobro isprali jer dopuštanje soku limuna da sjedne na slavine može potencijalno oštetiti završni sloj.

Kombinacija soka od limuna s Epsom soli daje vam ekološki prihvatljivu, ali učinkovitu metodu za čišćenje vaše kupaonice. Epsom sol je lagano abrazivna i pomaže vam u čišćenju mineralnih naslaga i mrlja od tvrde vode koje se obično pojavljuju na slavinama i armaturama. Limunov sok sadrži veliku količinu limunske kiseline, a ona će otopiti prljavštinu i ukloniti talog od sapuna kada dođe u dodir s njim. Razgradit će naslage i olakšati vam njihovo uklanjanje Epsom soli.

image
OLGA IHNATSYEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koristite Epsom sol za osvježavanje zavjesa za tuširanje

Kada odlučite osvježiti i očistiti svoju tuš zavjesu, Epsom sol je prirodno rješenje koje pomaže pri riješavanju plijesni. Uzmite 2 l tople vode i potpuno otopite Epsom sol u njoj. Ako možete lako skinuti zavjesu za tuširanje, skinite je i stavite u veliki umivaonik ili kadu punu ove otopine, ostavite da se namače najmanje sat vremena. Dok se natapa, uklonit će sve naslage sapuna, prljavštinu ili plijesni. Ako ju ne možete skinuti, namočite krpu ili spužvu u mješavinu vode i soli i obrišite zavjesu za tuširanje. Kada završite, temeljito ju isperite i ostavite da se osuši. Ova metoda dobro funkcionira za lagane mrlje ili naslage, pa ako imate problema s plijesni, možda će vam trebati snažnije sredstvo za čišćenje, poput bijelog octa, da ih riješite.

Jedinstvena svojstva Epsom soli čine je učinkovitim sredstvom za čišćenje zavjesa za tuširanje. Epsom sol je mineral s većom količinom sulfata i magnezija te upija vlagu. Stavljanjem na zavjesu za tuširanje pomažete smanjiti količinu vlage koja ostaje na površini zavjese. Ovo je kritično jer su topla, vlažna okruženja leglo plijesni, a smanjenje sadržaja vlage otežava im rast.

image
ALLAKOSTOMAROVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koristite otopljenu Epsom sol za čišćenje ogledala

Otopite žlicu Epsom soli u litri vode kako biste dobili ogledala bez tragova. Odvojite nekoliko minuta da dobro promiješate otopinu dok se sol ne otopi, pazeći da ništa ne izgrebe ogledalo. Umočite mekanu spužvu ili krpu u smjesu i ocijedite je tako da bude vlažna i ne natopljena. Nježno obrišite kupaonska ogledala prema dolje, pokrivajući cijelu površinu. Ako vidite tvrdoglave mrlje, možda ćete trebati još jednom proći ili pritisnuti jače dok čistite. Kada završite, uzmite drugu suhu krpu i ispolirajte ogledalo da ga osušite i dobijete sjaj bez mrlja. Također, provjerite koristite li krpu koja za sobom neće ostaviti vlakna ili dlačice.

Inherentna svojstva soli čine je izvrsnim prirodnim sredstvom za čišćenje kupaonskih ogledala. Kada otopite Epsom sol u vodi, dobit ćete otopinu koja uklanja ostatke koje obično nalazite na kupaonskim ogledalima, poput otisaka prstiju, mrlja od vode i mrlja od paste za zube. Sol je blagi abraziv na mikroskopskoj razini i podiže prljavštinu bez grebanja stakla. Ovo je posebno korisno za očuvanje izgleda i funkcije kupaonskih ogledala, koja uvijek imaju ovakve mrlje. Otopina također ostavlja završni sloj bez tragova jer sol potiče ravnomjerno isparavanje vode.

image
VADIMGUZHVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Napravite otopinu od Epsom soli za osvježavanje kupaonskih ručnika

Za osvježenje kupaonskih ručnika i posteljine, pomiješajte vruću vodu i Epsom sol. Napunite kadu vrućom vodom, dovoljno da uronite ručnike. Dodajte pola šalice Epsom soli na 2 l vode koju stavite u kupku i miješajte dok se potpuno ne otopi. Uronite svoje ručnike u otopinu i ostavite ih da se namaču najmanje sat vremena kako bi slana voda mogla ući u vlakna. Ovo prethodno namakanje će olabaviti sve naslage deterdženta ili mineralne naslage koje bi mogle utjecati na to koliko su vaši ručnici mekani i koliko dobro upijaju vodu. Na kraju ocijedite svaki ručnik kako biste izbacili što je više moguće viška vode i zatim operite ručnike kao što biste to inače radili. Nakon što ih operete, stavite ih u ciklus ispiranja bez omekšivača kako biste uklonili ostatke soli.

Epsom sol je odlična otopina za prethodno namakanje zbog magnezija i sulfata koji mogu razgraditi i otopiti naslage deterdženta i mineralne naslage zaglavljene u vlaknima. Skidajući ih, oživjet ćete mekoću svojih ručnika i razine upijanja zbog kojih se čine novima. Kada pomiješate Epsom sol s vrućom vodom, topivost soli se povećava.

image
MICHAKLOOTWIJK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koristite Epsom sol i sodu bikarbonu za dezodoriranje i čišćenje kanti za otpad

Da biste dezodorirali i očistili svoje kupaonske kante za otpad, počnite s praznom i suhom kantom. Pospite sloj Epsom soli na dno i ostavite ga. Ovaj sloj soli apsorbirat će svu vlagu koja se može nakupiti uslijed prolijevanja ili kondenzacije, čineći okolinu nepovoljnom za rast plijesni ili bakterija. Da biste ga učinili učinkovitijim, pospite sloj sode bikarbone preko soli i stavite novu oblogu u kantu za otpatke. Osvježite soli i sodu bikarbonu svakih dva tjedna kako biste bili sigurni da će nastaviti raditi. Također imajte na umu da soda bikarbona i Epsom sol pomažu u kontroli mirisa i vlage, ali ne dezinficiraju. Redovito pranje i dezinfekcija vaših kanti za otpad ključni su za uklanjanje svih prisutnih bakterija ili plijesni.

Sposobnost Epsom soli da upija vlagu igra ključnu ulogu u tome zašto ona može pomoći u kontroli mirisa u vašim kantama za otpad. Vlažna okruženja savršena su mjesta za bujanje plijesni i bakterija, donoseći neugodne mirise. Uklanjanjem te vlage, Epsom sol pomaže u održavanju unutrašnjosti suhom i manje gostoljubivom za mikroorganizme. Također, kada ju kombinirate sa sodom bikarbonom, dobivate bolju sposobnost upijanja i neutralizacije mirisa, što vam daje kupaonicu svježijeg mirisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 09:55