ODRŽAVANJE

Uz ova tri jednostavna trika spriječit ćete da vaš prekrasan parket prebrzo izblijedi

 /SHUTTERSTOCK

Seljački pod, riblja kost, chevron... samo su neki od načina slaganja parketa, najpopularnije podne obloge u interijerima. Drveni pod unosi bezvremensku estetiku i potrebnu toplinu u prostor, no ako niste oprezni s njegovim održavanjem, s vremenom može doći do neželjenih posljedica.

Naime, drveni su podovi skloni blijeđenju, a to se događa uslijed prekomjerne topline, vlage i svjetlosti u prostoru. Ipak, treba znati da je promjena boje zapravo prirodni proces starenja drva kojeg mnogi smatraju prekrasnim. No, važno je imati na umu da ne blijede svi parketi nužno u svjetliju boju. Orah, primjerice, ima bogatu smeđu nijansu koja se s vremenom pretvara u svijetlo drvo boje meda. S druge strane, trešnja i javor postat će tamniji s vremenom.

image
/SHUTTERSTOCK

U svakom slučaju, pretjerane količine sunčeva svjetla uzrokovat će da vaš parket izgubi svoj prvobitni sjaj, a ovisno o poziciji prozora može doći do neravnomjerne promjene boje. To možete spriječiti na nekoliko jednostavnih načina. Primjerice, postavljanjem tepiha manjih dimenzija ili nekog komada namještaja na strateška mjesta te njihovim pomicanjem ovisno o potrebi, ali i postavljanje zavjesa na prozore, pa čak i UV zaštitnih folija. Osim toga, odabir odgovarajuće završne obrade ključan je trik za zaštitu drvenih podova. House Digest preporučuje pigmentnu boju i završnu obradu na bazi vode, a oboje će vam pomoći da dulje očuvate boju.

Nedavno smo objavili veliki vodič o parketima koji vam može biti od velike pomoći ako ste upravo u potrazi za savršenom podnom oblogom u svojem domu. U njemu možete doznati vrste parketa, klase, uzorke...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 12:01