LEGLO BAKTERIJA

Ubacite kuhinjsku spužvicu u mikrovanu pećnicu i gledajte što se događa!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Kuhinjska spužvica svakodnevno je u potrebi, a jeste li se ikad zapitali treba li ju povremeno i očistiti? Najčešće se spužvice bacaju i zamjenjuju novima, što je poželjna praksa ako znamo da je riječ o jednom od najprljavijih predmeta u domu. Potvrdio je to i organizacija za testiranje, inspekciju i certifikaciju proizvoda National Sanitation Foundation, sa sjedištem u Ann Arboru, Michigan.

House Digest se tako prisjeća istraživanja iz 2011. godine u kojemu su sudjelovale 22 obitelji. Tada su uzorci prikupljeni s 30 uobičajenih kućanskih predmeta i površina, koji su zatim testirani kako bi se provjerila prisutnost i razina bakterija, kvasca i plijesni. Rezultati su mnoge iznenadili, a pokazali su kako je u mnogim domovima kuhinjska spužva zapravo bila najzaraženija točka.

image
/SHUTTERSTOCK

Svaki put kada koristite spužvu za čišćenje drugog predmeta ili površine, ona može pokupiti nove klice i bakterije. Ako se spužvica ne čisti redovito, bakterije se mogu razmnožavati i širiti. No, ako spužvica nje pretjerano oštećena i ako se iz nje ne širi neugodan miris, nego su se na njoj pojavile tek manje mrlje, ne mora se nužno odmah baciti. Postoji nekoliko različitih metoda čišćenja kojima se može spriječiti da ovo leglo bakterija postane zdravstveni i sigurnosni problem u vašoj kuhinji.

Jedan od najboljih načina za čišćenje prljave spužve je mikrovalna pećnica. Tvrtka Grove Collaborative kaže da mikrovalna pećnica može biti jednostavno i učinkovito rješenje sve dok spužvica nema metala u sebi. Osim toga, može riješiti 100 posto opasnih i smrdljivih bakterija koje rastu na njoj.

Prije nego što se spužvica stavi u mikrovalnu pećnicu, potrebno ju je namočiti u otprilike pola šalice vode. To će omogućiti spužvi da upije vodu, čineći proces zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici sigurnijim i učinkovitijim. Namočena spužvica stavlja se u mikrovalnu pećnicu, ali bez istiskivanja viška vode, te se mikrovalna uključuje na dvije minute na veliku snagu. Postupak se može ponoviti nekoliko puta kako bi se ‘ubile‘ sve preostale bakterije. Nakon što istekne vrijeme u mikrovalnoj pećnici, spužva se ostavlja unutra još nekoliko minuta. To će joj dati vremena da se ohladi, a ujedno smanjiti mogućnost slučajnih opeklina. Kada se spužvica izvadi potrebno ju se ocijediti i spremna je za daljnje korištenje u kuhinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 11:02