MINI VODIČ

Treba li dnevnoj sobi tepih? Odgovorite na ovih pet pitanja i riješit ćete dilemu

 /SHUTTERSTOCK

Ostaviti "goli" pod u dnevnom boravku ili postaviti tepih? Vjerujemo da su se prilikom uređenja doma mnogi našli u ovoj dilemi.

Ne može se poreći da tepih u dnevnom boravku može biti prekrasan dodatak. Praktičan i lijep, tepih može podići cijeli dojam, unoseći boje, uzorke i oblike u sobu. S druge strane, neki ih ne vole pa ih odlučno izbjegavaju.

A što o ovoj temi kažu dizajneri? Slažu se da tepih nije nužan u svakoj prostoriji, ali ističu da u boravku može imati mnogo namjena, bilo da se radi o izgledu, zoniranju, udobnosti ili zaštiti.

image
FOLLOWTHEFLOW/SHUTTERSTOCK

Ukoliko se ne možete odlučiti, pripremili smo mali vodič sa savjetima koji će vam pomoći pri donošenju odluke. Treba li, dakle, dnevnoj sobi tepih?

Da, ako želite unijeti uzorak i boju

Ako pratite trendove u interijeru, znat ćete da se mnogi odmiču od minimalističkog stila i prihvaćaju odvažnije, eklektično uređenje bogato kontrastnim teksturama, uzorcima i bojama. Tepih ovdje igra veliku ulogu.

Da, može se uskladiti s ostatkom prostorije kao što su boje zidova i namještaja, ali može poslužiti i kao element kontrasta, djelujući kao moderan akcent. Također, jedna od glavnih prednosti korištenja tepiha u dnevnom boravku je to što može dodati toplinu i udobnost prostoru.

image
VADYM ANDRUSHCHENKO/SHUTTERSTOCK

Da, ako trebate zonirati prostor

Tepisi ne samo da mogu ukrasiti vaš pod upečatljivim bojama i uzorcima, oni mogu biti koristan alat pri organiziranju ideja za raspored dnevne sobe, vizualno stvarajući zone u prostoru. Ovo je posebno korisno u definiranju otvorenih tlocrta koji objedinjuju više funkcija.

Da, ali provjerite jeste li odabrali pravu veličinu tepiha

Jedna od najčešćih pogrešaka koju ljudi čine je odabir premalenog tepiha. Naime, mali tepih koji stane samo ispod stolića za kavu izgledat će kao da nezgrapno lebdi usred čitavog prostora. Preporuka dizajnera glasi: "Ili bi sav namještaj trebao biti na tepihu ili bi barem dvije noge kauča i stolaca trebale biti na tepihu".

Ako ste u nedoumici, uvijek odaberite veći tepih, koji će vizualno povećati prostor. Također, igranje s različitim veličinama i oblicima tepiha može potpuno promijeniti dojam i veličinu prostora.

Općenito, prije odabira tepiha poželjno je definirati dimenzije tepiha pomoću mjerne trak. Ovaj je korak vrlo važan. Označite područje na kojem želite postaviti tepih i razmislite o položaju vrata i načinu njihova otvaranja. I obavezno ostavite 45 centimetara golog poda izloženog rubovima - ovo je pravilo koje vrijedi gotovo za sve sobe.

image
FOLLOWTHEFLOW/SHUTTERSTOCK

Da, ako želite zaštititi pod

Bez obzira na podnu oblogu, tepih može ponuditi određenu razinu zaštite na tim površinama, što je poželjno u prostorima s velikim prometom poput dnevnog boravka. Tada je, kažu dizajneri, najbolje odabrati tepih od vune. Zahvalan odabir bili bi i tepisi od sisala, jute i pamuka, ali oni možda nisu toliko izdržljivi kao oni od vune.

Također, tepih je izvrstan za pokrivanje drvenih podova u dnevnoj sobi ili kao pomoć pri izolaciji u starijoj, tradicionalnoj dnevnoj sobi.

Ne, ako se želite pohvaliti podom ili volite minimalizam

Kako ćete stilizirati svoj dom u konačnici ovisi o vama. Tepih nije nužan u svakoj prostoriji, pogotovo ako ste ljubitelj minimalističkog uređenja ili ako želite da prevladava odabrana podna obloga. I to je sasvim u redu, prostor može funkcionirati jednako dobro i bez tepiha!

Dodavanje tepiha preko tepiha?

​Postavljanje tepiha u slojevima sve je popularnije jer unosi boju, teksturu, dubinu i toplinu u svaki životni prostor. Međutim, ako je postojeći tepih prilično dominantan ili ima neki jaki uzorak, možda je najbolje izbjeći dodavanje dodatnog tepiha na njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 07:43