7 UPUTA

"Stručnjak sam za nekretnine i ovo su moji savjeti koji vam mogu uštedjeti stotine eura na računima ove zime"

 /SHUTTERSTOCK

Stručnjak za nekretnine naveo je sedam vitalnih savjeta koji vlasnicima kuća mogu uštedjeti stotine eura na računima za energiju tijekom zime.

Kako temperature brzo padaju, ljudima je sve teže ugrijati domove. U ovim periodima grijanje obično radi i po cijeli dan i noć. Međutim, stručnjak iz agencija St. Modwen Homes za The Sun je otkrio najbolje načine za izbjegavanje visokih računa za energiju ove zime.

Grijanje na nisko ili ne?

Ostavljanje grijanja na niskoj razini cijeli dan neki smatraju savjetom za uštedu energije, ali to je zapravo veliki mit. Da biste dugoročno najbolje iskoristili svoje grijanje, uključite ga samo kada je to potrebno. Uštedjet ćete više energije što će, zauzvrat, koristiti vašem bankovnom računu.

Neznanje nije uvijek blaženstvo

Pojmovi kao što su "izolacija", "šuplji zid" i "nepropusno" mnoge od nas mogu natjerati da se odmah isključe. No, ignoriranje ovih ključnih elementa vas može skupo koštati.

Neadekvatna izolacija uvelike pridonosi gubljenju energije, a zanemarivanje pravilne izolacije znači da vaši sustavi grijanja moraju raditi prekovremeno - što rezultira većim računima.

Pametno spremanje obroka

Predugo zagrijavanje pećnica, korištenje prevelikih lonaca i tava te zaboravljanje korištenja poklopaca može dovesti do gubitka energije kada pripremate obrok.

Ako želite uštedjeti novac pri kuhanju, upotreba uređaja kao što su mikrovalne pećnice i friteze može značajno pomoći u očuvanju energije.

Kraj starim uređajima

Zastarjeli uređaji gutaju struju i plin. Dakle, ako imate stari hladnjak, pećnicu ili perilicu rublja, nadogradnja na nove energetski učinkovite modele može dovesti do znatnih dugoročnih ušteda. Iako bi to moglo biti skupo unaprijed, zahvalit ćete sebi u godinama koje dolaze.

Isključi!

Ostavljanje upaljenih svjetala, kućanskih aparata i elektroničkih uređaja kada ih ne koristite može vas stajati više nego što mislite - zapravo stotine eura godišnje. Provedba praksi za uštedu energije u vašem svakodnevnom životu, kao što je gašenje svjetla kada se ne koriste, može napraviti značajnu razliku.

Vruće stvari

U hladnom zimskom danu, nema ništa bolje od toplog tuša ili kupke, ali dugotrajno ležanje u kadi i korištenje pretjerano tople vode može uzrokovati povećanje vaših računa.

Smanjenje vremena koje provodite u kupaonici ili čak ugradnja tuševa s niskim protokom može učiniti veliku razliku.

Zatvori vrata!

Zatvaranje unutarnjih vrata i izolacija određenih prostorija ili područja unutar vašeg doma može zadržati toplinu vašeg tijela i smanjiti vaše račune za energiju. Ovo je posebno korisno u većim domovima ili višekatnicama.

Zatvaranjem vrata prostorija koje ne koristite, možete spriječiti izlazak topline u prazna područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:43