Tajna mladolikog izgleda

Stručnjaci upozoravaju na uobičajen položaj spavanja koji potiče bore i starenje! Provjerite je li to i vaš položaj...

 PROSTOCK-STUDIO/GETTY IMAGES
Mlađi izgled ne dolazi samo od dobre njege kože. San je nedvojbeno najvažniji čimbenik za održavanje mladolikog izgleda

Svježa, mladolika koža lica je san mnogih, a tajna očuvanja tog mladolikog izgleda često leži u jednom od najmoćnijih saveznika ljepote - dobrom spavanju.

Prema Zakladi za spavanje, jedna potencijalna korist od takozvanog "beauty sna" može biti smanjenje bora, budući da istraživanja pokazuju da je bez dovoljno sna imunološki sustav oslabljen, što može utjecati na kvalitetu i snagu kolagena.

Kada se proteini poput kolagena i elastina neprekidno proizvode, koža ostaje elastična, što se povezuje s mladolikošću.

Ipak, stručnjaci za spavanje upozoravaju da određeni položaji spavanja mogu imati suprotan učinak i potaknuti vidljive znakove starenja.

- Oni koji spavaju s jastukom na licu nakon teškog noćnog sna skloni su borama, rekla je Rebecca Swain iz tvrtke Winstons Beds.

- Kad se koža noću trlja po jastucima ili plahtama, to može uzrokovati preuranjeni razvoj bora i borica, posebno oko očiju i usta, nastavilja.

- Iako su neizbježan i prirodan dio starenja, postoje načini da se spriječi njihov razvoj prije nego što postanu trajni. Srećom, jednostavne noćne promjene mogu spriječiti prerano starenje, uključujući spavanje na leđima umjesto na trbuhu ili boku, dodaje

image
VLG/GETTY IMAGES

Prema Rebecci, spavanje licem prema dolje izaziva mnoge probleme s kožom i stručnjaci ga smatraju "najgorim položajem za spavanje".

Kada je cijelo lice utisnuto u jastuk, to može dovesti do "kroničnih" promjena na koži, pridonoseći pretjeranim borama - čak i u mlađoj dobi.

Spavanje na boku jednako je štetno jer pojačava vertikalne bore poput mrštenja i zabrinutosti koje je teško smanjiti nakon što se pojave.

Rebecca tvrdi da je najpovoljniji položaj spavanja za "dugotrajnu i mladenačku kožu" na leđima. Ono eliminira rizik od bora koje nastaju ponavljanim pritiskom dok se lice gura u jastuk ili madrac.

Naravno, važno je napomenuti da bez obzira na to kako spavate, teško je iskoristiti dobrobiti ako spavate manje od preporučenih šest do osam sati po noći.

Nedostatak sna na bilo kojoj razini može se brzo pokazati na nečijem izgledu jer dovodi do brzog smanjenja elastičnosti kože i punašnosti, stvarajući fine linije i više bora općenito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:04