učinkovite metode

Stižu temperature iznad 30 stupnjeva Celzijevih! Evo kako brzo rashladiti dom

 /SHUTTERSTOCK

Nagle vrućine zagrijat će stambeni prostor brže nego što očekujete pa, ako ga nemate ili još niste servisirali svoj klima uređaj, moglo bi vas dočekati neugodno poslijepodne na kauču. Obavljanje svakodnevnih kućanskih poslova u takvim uvjetima teško je i može biti frustrirajuće. Da se nebi kupali u znoju ovog ljeta, stručnjaci su za portal Homes & Gardens predložili nekoliko efikasnih načina za brzo rashlađivanje stana.

Napravite protok zraka

Ovaj savjet najbolje se primjenjuje u kućama gdje se savjetuje otvoriti jedan prozor na donjoj etaži i drugi na suprotnoj strani na gornjoj etaži - tako topli zrak izlazi kroz gornji prozor. Ako ste u stanu, jednostavno otvorite prozore na suprotnim strasnama, ali po dijagonali da propuh ne bude prejak.

Premjestite krevet na pod

Da, i ovo čini razliku. Da samo spustite madrac na pod bit će barem malo hladnije hladnije, a stvar još bolje funckionira ako imate podrum - tamo će u ljetnim mjesecima preko noći biti pravo osvježenje i moći ćete se bolje naspavati nego na višim katovima na kojima je strujanje toplog zraka prisutnije.

image
/SHUTTERSTOCK

Držite unutrašnja vrata otvorena

Još jedan način za rashlađivanje kuće je da držite sva unutarnja vrata otvorena. Ako i nemate klima uređaj na raspolaganju, ovako ćete barem onemogučiti da topli zrak ostane "zatočen" u jednoj prostoriji pa će se ukupna temperatura malo regulirati.

Koristite zastore za zatamnjivanje

Zastori za zatamlnjivanje ili rolete tijekom ljetnih vrućina trebaju biti navučeni. Tako ćete spriječiti da sunce direktno "udara" u prostoriju i smanjiti njezino dodatno zagrijavanje.

Usmjerite ventilator u kantu s ledom

Trebate brzo i učinkovito rješenje? Kanta s ledom ispred ventilatora u kratkom će roku osvježiti zagrijani prostor. Ovo možete koristiti i tijekom noćnih vrućina, a među korisnim "uradi sam" rješenjima je i raspršivač vode u hladnjaku. Tako možete svako malo pošpricati prostorije hladnom maglicom.

A što odabrati u vječnoj dilemi - otvoriti ili zatvoriti prozore kad je vruće? Iako će mnogi na prvu pohrliti prema kvaki, stručnjaci savjetuju po velikim vrućinama prozore držati zatvorene, čak i ako u prostoriji nije dovoljno hladno. Otvaranjem riskirate da i ono malo hladnijeg zraka izađe van, i zamijeni ga topliji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 03:57