PRIRODNO RJEŠENJE

Stara indijska metoda kako možete rashladiti dom bez klima uređaja ili ventilatora

 /SHUTTERSTOCK

Ljeto je tek počelo, a već se borimo s nesnosnim vrućinama. Temperature su toliko visoke tokom cijelog dana, a i noći da smo primorani neprestano držati upaljenim klima uređaj. Svi oni koji imaju ovaj uređaj u domu dobro znaju koliko on utječe na potrošnju energije i koji su iznosi računa na kraju mjeseca. Ventilator ili obični propuh u domu u ovim slučajevima zapravo skoro ni ne pomažu pa smo se upitali kako rashladiti stan, a ne potrošiti cijelo bogatstvo na račune.

Malo istraživanja nam je donijelo odgovor da postoji jednostavno i čak prirodno rješenje za rashlađivanje prostorije.

Ovaj trik za hlađenje navodno postoji već stoljećima i dan danas se koristi u Indiji gdje su ga i osmislili. Metoda ne uključuje ni ventilator ni klima uređaj, a izrazito je učinkovita.

Naime, kako prenosi Klik.hr Indijci na vrata i prozore stavljaju zavjese od vetivera, lokalne biljke. Zavjese su nalik onim od bambusa. Obradom biljka pretvorena u zavjesu namoči se vodom, taj proces uz pretvara topli i suh zrak s vani u hladan i vlažan zrak u kući.

Danas je ova tradicija opstala, debele, neprozirne zavjese koje blokiraju svjetlost. Ove zavjese se prskaju čistom, hladnom vodom, čime se postiže sličan efekt hlađenja kao kod stare metode. Na ovaj način zrak u prostoriji postaje ugodno hladan i vlažan, pružajući osvježenje bez potrebe za klima uređajem.

Ovaj jednostavan trik se lako može primijeniti u svakom domu i nudi prirodno i ekonomično rješenje za borbu protiv ljetnih vrućina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:37