NOVO DOBA

Špijunira li vas vaš automobil i prikuplja informacije o vama?

 /SHUTTERSTOCK
Što više aplikacija koristite za naručivanje namirnica, uštedu novca na benzinu, proračun, pa čak i meditiranje, to vas više prate

Moderni automobili trebaju između 1.000 i 3.000 čipova, ovi čipovi čine vaš automobil sličnijim računalu. Ako ste nedavno zaključali ključeve u automobilu, znate da neki proizvođači automobila imaju aplikacije koje se mogu upotrijebiti za daljinsko otključavanje vašeg vozila—što štedi vrijeme, novac, a možda čak i živote—ali ono što vam ponekad pomaže može se okrenuti i protiv vas. Iako se to nije dogodilo izvan istraživačkog okruženja, vaš bi automobil mogao biti hakiran, a netko bi mogao preuzeti vaš upravljač, brzine i brave prenosi Readers Digest.

Vaš automobil neprestano sluša, prikuplja i snima informacije o vama, a u svijetu punom pametnih uređaja - televizora, kuhinjskih uređaja, zvučnika - nema sumnje da nas internet špijunira. Što više aplikacija koristite za naručivanje namirnica, uštedu novca na benzinu, proračun, pa čak i meditiranje, to vas više prate.

image
/SHUTTERSTOCK

"Ako koristite CarPlay, na primjer, tada Apple ima evidenciju svega što radite u svom vozilu, a isto je i s Androidom", objašnjava Jean-Paul Schmetz, stručnjak za digitalnu privatnost i izvršni direktor Ghosteryja, tvrtke koja pruža proizvode usmjerene na privatnost.

Vaš automobil zna vaše ime, kućnu i poslovnu adresu, kodove garažnih vrata, broj telefona i e-poštu, kao i gdje se nalazite, gdje ste bili i kamo idete. Automobili s mikrofonima i kamerama prikupljaju glasovne snimke, a prikupljaju se i svi podaci s uređaja koje povežete s vozilom, što znači vaše tekstualne poruke, zapise poziva, mapirane lokacije itd.

"Sve aplikacije koje koristite u automobilu prikupljaju vlastite informacije o vašim navikama i aktivnostima - poput Applea ili Google Maps, Spotifyja itd.", kaže Schmetz za Readers Digest. "Za razliku od preglednika na radnoj površini ili mobilnom uređaju gdje možete instalirati određeni softver za blokiranje oglasa ili praćenje, tako da je najbolje što možete učiniti je otići u postavke svih aplikacije na svojim uređajima i ručno ukloniti vaš pristanak za prikupljanje i korištenje vaših podataka."

image
/SHUTTERSTOCK

Kako se te informacije koriste?

Istina je da ne znamo točno kako se naši podaci katalogiziraju i koriste. "Morate djelovati pod pretpostavkom da će se podaci koje vaš automobil prikuplja o vama koristiti na različite načine koje kasnije ne možete kontrolirati", kaže Schmetz. "Ovi se podaci često prodaju oglašivačima, ali se također mogu prodati osiguravateljima ili drugim tvrtkama trećih strana koje bi mogle biti zainteresirane za njih."

Kako mogu izbrisati svoje podatke iz automobila?

Brisanje podataka koje prikuplja vaš automobil nije tako jednostavno kao brisanje vaših podataka s vašeg iPhonea. "Morat ćete pronaći pravu postavku u labirintu stavki ‘Izbornika‘ koja vam omogućuje da uklonite svoj pristanak za praćenje i nadate se da će proizvođači poštovati taj izbor", kaže Schmetz. "Nema koristi za proizvođače ako to učinite, stoga budite spremni da opcija ‘Ne prikupljaj‘ neće biti lako dostupna."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 09:28