Ljubitelji kuhanja znaju da posude od nehrđajućeg čelika u mnogočemu nemaju premca. Njihova izdržljivost i pouzdanost već dugo su na glasu i zato su neizostavni dio kulinarske opreme, neovisno o tipu jela koje se priprema. Međutim, ovakvo posuđe ima jedan nedostatak, a iako se ne radi o funkcionalnoj manjkavosti, mnoge vlasnike smeta.
S vremenom se na ovakvim tavama i loncima mogu stvoriti tamne mrlje koje ostaju na njima čak i kad se temeljito operu i ocijede. Ova estetski neugodna pojava može se jednostavno riješiti pomoću trika kojeg su stručnjaci otkrili za stranicu popularne Marthe Stewart.
Ključ je sačekati da se posuda od nehrđajućeg čelika ohladi prije no što ćete ju početi čistiti. Nakon što se uklone viškovi hrane iz posude, potrebno je u nju naliti mlaku vodu s mješavinom tekuđeg deterdženta za ručno pranje posuđa i ostaviti da se namoči nekoliko minuta.
Za čišćenje ovakve posude potrebno je odabrati neabrazivnu spužvicu i potom ju prati mlakom sapunicom dok se ne uklone željene nečistoće, a nakon ispiranja temeljito obrisati krpom od mikrovlakana. Na taj način ćete ukloniti ostatke vode koje su inače dijelom "odgovorne" za tamne mrlje koje se često mogu vidjeti na ovakvom posuđu.
Drugi dio pripisuje se pregrijavanju hrane u samoj posudi pa će za potpuno uklanjanje tamnih mrlja biti potrebno i malo octa. ovdje nema neke prevelike "filozofije", jednostavno ga ulijte dovoljno da pokrije čitavu površinu mrlje i ostavite nekoliko minuta, a zatim ponovite postupak kao i sa sapunicom te obrišite krpom od mikrovlakana.
No, da biste izbjegli ove radnje uopće možete napraviti jedan trik i prije samog korištenja. "Zagrijte tavu od nehrđajućeg čelika na niskoj do srednjoj vatri dvije do tri minute prije dodavanja ulja, masti ili hrane, to će pomoći u sprječavanju ili smanjenju opeklina" objasnila je Leanne Stapf iz tvrtke The Cleaning Authority za stranicu Marthe Stewart.
Drugi način da spriječite tragove zagorijevanja namirnica u tavi ili loncu od nehrđajućeg čelika je da učestalo miješate i pomičete hranu tijekom pečenja ili kuhanja i tako joj ukinete mogućnost da se pod utjecajem visokih temperatura uhvati za dno posude.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....