Savršena božićna zvijezda

Vesna Čuljak iz Zrinjevca savjetuje kako da omiljena blagdanska biljka preživi u vašem domu što dulje

Božićna zvijezda mnogima je simbol blagdana i pomirili su se s činjenicom da je tu biljku praktički nemoguće održati na životu nakon završetka praznika. No, to je ipak moguće – potrebno je staviti je na dobro mjesto, osigurati joj dovoljno svjetlosti i stabilnu temperaturu od 18 do 20 stupnjeva. Drugim riječima, ne smije ju se smjestiti uz radijator, odakle joj dolazi previše topline, niti blizu prozora, jer joj nagle promjene temperature ne odgovaraju. Treba je umjereno zalijevati – od previše vode korijen će joj istruliti, pa je potrebno zaliti je kad se gornji sloj zemlje lagano sasušio. Već u siječnju biljka ulazi u razdoblje mirovanja, kada gubi lišće, pa ju je potrebno premjestiti na hladnije mjesto.

U proljeće ju je potrebno skratiti jer je ona zapravo prilično visoka. – Zvijezda je višegodišnja biljka, no zahtjevna je, pa mnogima ne uspijeva preživjeti na dulje staze. Premda ona ne zahtijeva jako puno truda, treba znati s njom – kaže Vesna Čuljat iz tvrtke Zrinjevac, koja se bavi i uzgojem cvijeća. Božićna zvijezda tijekom godine je zelena, a već u studenom listovi joj počinju blago crvenjeti. Ona je biljka kratkog dana, što znači da joj je tijekom deset tjedana potrebno po deset sati svjetlosti.

To se odnosi na dnevnu svjetlost – dakle, uključivanje električne rasvjete pričinjava joj veliki problem. Ljudi je uglavnom drže u dnevnim boravcima, što je problem. – Ako se drži u prostoriji koju stalno koristimo, tada ju je najbolje kada padne mrak pokriti kartonskom kutijom ili staviti u ormar jer je umjetno svjetlo jako muči. Vani je ne treba držati, posebno ne kada su temperature niske jer nema šanse da preživi – ističe Čuljak.

Piše: Zrinka Korljan

Snima: Marko Miščević

Izvor: Magazin Like!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 18:34