MALA ŠKOLA UREĐENJA

Reorganizacija životnog prostora: Dva rješenja za stan koji vapi za kompletnom adaptacijom

 Projektni ured MODUL E3 d. o. o.
U oba rješenja dnevni prostor postaje prozračniji i vizualno atraktivniji, pogledajte!

ODGOVOR:

  • Arhitekti: Andrej Jakomin, dipl. ing. arh. i Marko Zlonoga, dipl. ing. arh.
  • Ured: projektni ured MODUL E3 d. o. o.

Poštovani, naš stan vapi za adaptacijom. Želja nam je dobiti otvoreni prostor s kuhinjom, boravkom i blagovaonicom u kojem, uz sve potrebe koje treba zadovoljiti - blagovanje, kuhanje i boravak, treba organizirati radni prostor. U nekim radnim nacrtima izba je bila predviđena kao ugradbeni ormar. Jedna od želja je i kuhinjski otok, kao i zidani tuš u kupaonici.

image
Projektni ured MODUL E3 d. o. o.

Uvidom u postojeće stanje možemo vidjeti da se stan sastoji od ulaznog dijela s izbom, zahodom, degažmana s kupaonicom i spavaćom sobom, prolaznom kuhinjom te blagovanjem i dnevnim boravkom s izlazom na lođu.

Rušenjem pregradnih zidova u dnevnome dijelu stana dobivamo cjelovit otvoreni prostor. Kuhinja ostaje na istoj poziciji prije svega zbog instalacija pa se po čitateljevoj želji stvara kuhinjski otok.

Prostor blagovanja sada je otvoreniji i komunicira s dnevnim boravkom. Daljnjom prostornom analizom dolazimo do dva prostorno slična rješenja u organizaciji dnevnog boravka i radnog prostora.

image
Projektni ured MODUL E3 d. o. o.

U prvome rješenju sjedeća garnitura orijentirana je prema kuhinjskome otoku ispred kojeg se formira prostor za TV, a prostor za rad formira se uza zid.

image
Projektni ured MODUL E3 d. o. o.

U drugome rješenju sjedeća garnitura orijentirana je prema zidu ispred kojeg se formira prostor za TV, a prostor za rad formira se iza sjedeće garniture i tako vizualno komunicira s cijelim dnevnim boravkom. Prema želji čitatelja, u kupaonici se kada nadomješta tušem.

Kuhinja je na istoj poziciji zbog instalacija, čime je omogućen kuhinjski otok, dok se radni kutak u boravku može pozicionirati uza zid ili bliže lođi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 18:09