MALA ŠKOLA DIZAJNA I ARHITEKTURE

Reorganizacija i adaptacija kupaonice. Na koji način izvući maksimum?

 living4media
Namjera je bila umjesto kade napraviti prostor za tuš kabinu, ali i pronaći prostor za odlaganje ručnika i ostalih potrepština. Cilj je svakako pametno i funkcionalno iskoristiti svaki centimetar kupaonice

Zagreb, 050219.
Klaiceva.
Na fotografiji: Filip Fiolic, arhitekt.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
CROPIX

Fiolić Denk Arhitekti

Fiolić Denk Arhitekti arhitektonski je ured sa sjedištem u Zagrebu, a osnovala su ga 2018. godine dvojica partnera: Filip Fiolić i Goran Denk. Obojica su iskustvo stekla višegodišnjim radom u većim arhitektonskim uredima prije odluke o osnivanju vlastitog biroa. Njihov ured čini tim arhitekata koji iza sebe već ima nekoliko ishođenih građevinskih dozvola i realiziranih projekata. Bave se izradom projektne dokumentacije za sva urbanistička i arhitektonska mjerila, od idejnog projekta, preko ishođenja dozvola do izvedbenih projekata.

Za sve upite pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ZADATAK

Želja investitora bila je napraviti adaptaciju kupaonice, reorganizirati njezin uporabni prostor kako bi se iz nje izvukao maksimum. Također je namjera umjesto kade u prostor smjestiti tuš kabinu te pronaći prostor za odlaganje ručnika i ostalih kupaonskih potrepština.

RJEŠENJE

Kupaonica koja je predmet zahvata korisne je površine svega 4,24 m2. U postojećem rasporedu uporabni prostor nije bio iskorišten na optimalan način te se ukazala potreba za drugačijom organizacijom. Kada je bila predimenzionirana za ovu veličinu kupaonice, prostor za perilicu rublja bio je premalen, a uporabni prostor za korištenje WC-a i umivaonika također je bio premalen i neodgovarajući. U razradi novog rasporeda najbitnije je bilo sve sadržaje koji su bitni investitoru smjestiti u kupaonicu te ujedno uporabne prostore prilagoditi i učiniti optimalnima za korištenje. Tako je umjesto kade zamišljena tuš kabina sa staklenom frontom te staklenim vratima. Iskorištena je niša u kojoj je u prethodnom rasporedu bila perilica rublja za smještaj tuš kabine koja ne izlazi previše u prostor i ostavlja dosta slobodnog uporabnog prostora. Dimenzije tuš kabine su 75x110 cm. Nasuprot tuš kabine, uzduž cijelog obodnog zida, postavlja se knauf zidić visine 140 cm, kako bi se visinom izjednačio s parapetnim zidom ispod prozora. On se može iskoristiti za odlaganje, a unutar sebe sadržavat će i ugradbeni vodokotlić. Na njemu će osim WC-a biti postavljen i umivaonik, točno nasuprot ulaza u tuš kabinu. Na drugom kraju kupaonice nalazit će se perilica za rublje te kupaonski radijator-ljestve. Iznad knauf zidića zamišljeno je veliko ogledalo u punoj širini zida, u visini od knauf zidića do stropa. Prostor za odlaganje ručnika i ostalih kupaonskih potrepština organizirao bi se u stolarskom elementu ispod umivaonika. Što se tiče pločica, zamišljene su podne pločice formata 30x30 cm te zidne pločice dimenzija 10x10 cm.

Zagreb, 290114.
Antonio Bolanca vlasnik gradjevinske tvrtke Izgradnje Bolanca koja se bavi kompletnim uredjenjem stanova, poslovnih prostora. ureda. 
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

ODGOVARA: Antonio Bolanča iz tvrtke Izgradnja Bolanča, Jablanovska 22, Zagreb

Tel: +385993861830

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web stranica: www.izgradnja-bolanca.hr

Facebook: Izgradnja Bolanča d.o.o.

ZADATAK

Zanima me što točno obuhvaća silikoniranje kade i kada mi je potreban taj pothvat?

RJEŠENJE

U najviše slučajeva ta radnja bit će potrebna kad susjedu ispod vas procuri voda ili vam se vlažne mrlje pojave na kupaonskim zidovima. Tada se može reći da se radi o nepravilnom spoju kade sa zidovima. Ako želite silikonirati kadu, sami postupak je sljedeći: sanitarni silikon odličan je izbor za sanaciju takvih oštećenja. Silikonska masa za brtvljenje, otporna na bakterije i plijesan za unutarnju i vanjsku primjenu. Kako se radi sanacija? Postojeći, stari, popucali, pljesnivi silikon ili fugu pažljivo uklonite skalpelom. Spoj zida i kade dobro očistite i obavezno osušite (prijedlog: uradite to fenom za kosu). Silikon s pištoljem za silikonska brtvila pažljivo, ravnomjerno utisnite u spoj kade i zida. U plastičnu čašu ili prskalicu zamiješajte malo sredstva za pranje posuđa i cijeli spoj lagano pošpricajte. Za kraj zaobljenim drvenim štapićem ili gumenom gladilicom otklonite višak silikona i ravnomjerno zagladite. Ostavite da se osuši 24 h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 03:38