Radovi u vrtu i na balkonu

Vrhunac je vrtlarske sezone. Vodite dnevnik i znat ćete što činiti

Vrhunac je vrtlarske sezone. Obilje plodova i cvjetno šarenilo slika je vrta koja će se zadržati sve do prvih jesenskih dana kada započinje priprema za sljedeću sezonu. U planiranju sezone uvelike će pomoći vrtlarski dnevnik ispunjen vrijednim zapažanjima vezanih uz sjetvu, sadnju, pojavu eventualnih bolesti ili rotaciju plodoreda. U njemu se zapravo nalaze savjeti koji se odnose na najbolje vrijeme sjetve, sadnje te izbor vrste povrća prilagođenih vlastitim mikroklimatskim uvjetima područja u kojem se nalazi vrt ili balkon. No, bez obzira na specifičnosti svakog vrta jesen je godišnje doba kada se povrtnjaci pripremaju za novu sezonu, a voćke i bobičasto voće za zimu, kao i za sadnju i sijanje kasnih sorti povrća.

Jesen je vrijeme za presađivanje

Biljke koje su posađene na jesen imaju dovoljno vremena da razviju korijenov sustav, zbog čega mogu odmah na proljeće krenuti s intenzivnim rastom. Voće i bobičasto voće zato se u pravilu sade u jesen kada je tlo dovoljno vlažno i još toplo od ljeta. Da se mlada biljka ne bi smrznula važno je prilikom presađivanja duboko i široko prekopati mjesto sadnje te ako je potrebno dodati pijesak ili drenažne cijevi.

Bogata jesenska sjetva

U kasnom kolovozu se također mogu posijati sorte povrća koje mogu podnijeti mraz te kraće sunčane sate. Kod sijanja je važno dobro pripremiti zemlju kako bi osigurali povoljne uvjete za klijanje. Budući da je zemlja topla, a sunce još jako, dobro je par dana prije sijanja zasjeniti gradicu, a zemlju dobro navlažiti.

Jesen na balkonu

Biljke u teglama treba unijeti u zatvoren prostor što je kasnije moguće jer boravak u zatvorenom nije uobičajen za njih, zbog čega su pod stresom. Sobni javor, citrus ili čajevac otporni su na temperature oko i malo ispod nule. Blagi mraz (otprilike -5 °C) pak podnose otporne biljke, kao što su japanski lovor, sobna jela, lovor i maslina.

Kompost – srce vrta

Izrada kompostne hrpe još je jedan od jesenskih poslova u vrtu koji se obavlja svake sezone. Otpalo lišće, organski otpad, grančice, pokošena trava, kao i kuhinjski ostaci, sve su to sastojci jedne kompostne hrpe koja će, ako se pravilno izradi, postati idealno gnojivo na proljeće.

Jesenska sjetva i kasnojesenska berba u vrtu

1. Sijanje špinata, blitve, cikle, rikole za ranu proljetnu berbu.

2. Sijanje mrkve, matovilca, peršina, zimske salate za kasnu jesensku berbu ili ranu proljetnu.

3. Češnjak se sadi za sljedeću sezonu.

4. Radič se presađuje za kasnu jesensku berbu.

5. Prije prvog mraza treba pobrati krastavce, rajčicu, papriku i tikvice.

Foto: Living 4 Media/Guliver Images

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 14:48