MOŽETE I SAMI

Pukla vam je keramička pločica, a majstorima je to premali posao da uopće dođu? Ne čekajte ih, evo kako bez problema zamijeniti razbijenu pločicu

 -/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Jednom kad namjestite sve u domu, kad sve legne na svoje mjesto, srce vam je (doslovno) kao kuća. Tad napokon možete odahnuti i uživati u plodovima svog rada. Ali...

Ali stvari nikad ne ostaju idealne predugo. Slika savršenog doma uvijek negdje neplanirano napukne, a onda treba pukotine hitno sanirati. Jedna od takvih stvari, na sreću ne značajnih, jest puknuće keramičke pločice, bilo podne ili zidne. Keramičke pločice jesu izdržljive, ali i one imaju limite koje mogu podnijeti. Pad nekog teškog predmeta može ih oštetiti, a onda ih je potrebno čim prije zamijeniti.

image
SHUTTERSTOCK

Zamjena jedne ili dvije pločice nije velik posao, pa majstori nevoljko pristaju na takve intervencije jer su uvije u potrazi za većim i bolje plaćenim poslovima. Ovakva intervencija nije zahtjevna, ali ipak pretpostavlja odlazak na teren i utrošak vremena, stoga bi i račun za ovakav mali posao mogao biti papren.

Da vam se to ne dogodi - ako uopće uspijete dobiti majstora voljnog prihvatiti se tog posla - najbolje je da sami zavrnete rukave i primite se posla. Nikad niste tako nešto radili? Ne morate se bojati, ipak nije riječ o atomskoj fizici. Trebate samo dobru volju, zamjensku pločicu i alat.

Prije nego se primite posla, vodite računa i o zaštiti. Ovaj posao nije fizički zahtjevan, ali alati poput rezača fuge, klina i čekića zazivaju oprez pri rukovanju. Zaštitne rukavice i plastične zaštitne naočale su obvezne, kako ne zalutali komadić pločice završio gdje mu nije mjesto.

image
SHUTTERSTOCK

Odstranite fuge oko razbijene pločice

Oko oštećene pločice se nalazi fuga koju morate u potpunosti ukloniti kako biste napravili mjesto za novu fugu, jednom kad postavite zamjensku pločicu. Ovaj ćete posao obaviti najelegantnije uz pomoć noža za rezanje fuge, jeftinog alata koji možete nabaviti u svakom specijaliziranom trgovačkom centru. Nakon što uklonite fuge sa sve četiri strane pločice, sve dobro očistite da se pri uklanjanju razbijene pločice ne oštete i okolne pločice.

image
SHUTTERSTOCK

Uklonite pločicu koju treba zamijeniti

Razbijenu pločicu dodatno usitnite tako da na nju položite deblju tkaninu i preko nje više je puta oprezno kvrcnite čekićem. Izlomite li je u više komada, bit će je lakše ukloniti. To ćete učiniti uz pomoć čekića i dlijeta - pazite da vam pritom komadi pločice ne odlete u lice. Kad su svi komadi uklonjeni, dobro očistite podlogu od ostataka starog ljepila. Podloga mora biti ravna, nova pločica mora biti u razini s ostatkom pločica, ne smije biti viša. Nakon što ste poravnali podlogu, dobro je očistite.

image
SHUTTERSTOCK

Nanesite ljepilo na novu pločicu i zalijepite je

Ljepilo za pločice se nanosi nazubljenom gletalicom (gladilicom) - ako je nemate među svojim alatima, naći ćete je u trgovini građevinskim alatom, cijena joj je desetak eura. Nakon što nanesete ljepilo, potrebno je oprezno postaviti zamjensku pločicu i križićima je odvojiti od okolnih pločica. (Prije kupnje križića precizno izmjerite debljinu fuge, jer križići dolaze u raznim debljinama, standardna je 3 mm, ali ima i širih i užih.) Kad je pločica postavljena, labelom provjerite je li u ravnini - ako jest, ostavite je da se ljepilo dobro osuši, dovoljno je 24 sata.

image
SHUTTERSTOCK

Završite posao nanošenjem nove fuge

Nanošenje fuge nije komplicirano, ali zahtjeva dobro oko i mirnu ruku. Potrebna vam je masa za fugiranje i gumena gladilica. Nakon što gumenom gladilicom nanesete fugir masu, sve dobro poravnajte i zagladite. Ako postoji višak mase za fugiranje, uklonite ga. Kad ste zadovoljni obavljenim poslom, ostavite da se suši 24 sata. Ogradite novu pločicu da netko od ukućana slučajno ne nagazi na nju - ako se to dogodi, postoji nezgodna mogućnost da ćete cijeli postupak morati ponoviti. Ako sve prođe kako treba čestitajte si - ali se nemojte previše hvaliti susjedima, jer bi vas uskoro mogli zvati da to ponovite i u njihovoj kupaonici ili kuhinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:23