TOP TRENDOVI

Prema kojim kriterijima odabrati onaj savršeni tepih? Najnoviji trendovi iz svijeta tepiha

 Shutterstock
Izvrstan je toplinski i zvučni izolator, relativno se lako održava, dugotrajan je i vizualno atraktivan

U suradnji s Dijanom Vojak Pokić, magistrom tekstilnog dizajna, donosimo najnovije trendove iz svijeta tepiha: tehnike izrade, vrste materijala, načine održavanja, savjete o ispravnom pozicioniranju i niz drugih zanimljivosti

Tepisi su sastavni dio gotovo svih interijera zbog svoje višestruke funkcije. Osim vizualne komponente, tepisi su izvrstan toplinski i zvučni izolator. Postavljanjem odgovarajućeg tepiha u prostoru postiže se vizualna i taktilna dinamika prostora, ali su zbog toga i važan detalj u našim interijerima. Sve što ste o njima ikad željeli znati, donosimo vam u suradnji s našom sugovornicom, Dijanom Vojak Pokić, magistrom tekstilnog dizajna s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Ona je svojim djelovanjem kao tekstilni dizajner sudjelovala na 20-ak domaćih i međunarodnih izložbi tekstilnog dizajna i umjetnosti. Radila je kao dizajnerica u jednoj od vodećih kompanija hrvatskog dizajna tepiha, a 2019. godine pokreće dizajn studio Maliq te otad radi na kreiranju vlastitih kolekcija tekstilnih predmeta te na dizajniranju i realizaciji raznovrsnih tekstila prema željama klijenta.

image
Shutterstock

Za početak, pitamo je koja je osnovna podjela tepiha.

- Razlikujemo ih prema tehnici izrade i prema vrsti materijala, odnosno pređe od koje su izrađeni. Najčešće tehnike izrade su tkanje, taftanje, filcanje i čvoranje, gdje je uvriježeni naziv potonjih - sagovi. Tepisi, bilo da je riječ o samostojećim, pretkrevetnjacima ili tepisima “od zida do zida” mogu se izraditi od pređe prirodnog ili umjetnog porijekla. Suvremene tendencije u dizajnu usmjerene su na pronalazak alternativnih i novih sirovina, ali i na povratak prirodnim materijalima zbog svoje snažne ekološke komponente - kaže Dijana i dodaje da je vuna materijal koji zadovoljava sve zahtjeve korisnika.

Vuna je Izvrstan toplinski i zvučni izolator, ne podržava gorenje, otporna je na grinje, vizualno je atraktivna te idealna po omjeru cijene i kvalitete

- Izvrstan je toplinski i zvučni izolator, ne podržava gorenje, otporan je na grinje koje su najčešći uzročnik alergija, idealan je u omjeru cijene i kvalitete, relativno se lako održava, dugotrajan je, vizualno atraktivan zbog svog prirodnog sjaja te ima gotovo neograničene mogućnosti dizajna. Tkani vuneni tepisi, bilo da je riječ o ručnom ili strojnom tkanju, atraktivni su zbog svoje teksture, ostavljaju rustikalan i sirov dojam. Budući da je riječ o laganijem proizvodu, preporučuje se i protuklizna podloga - upozorava i nastavlja da su mnogo teži taftani tepisi.

image
HIKESTERSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Taftani tepisi čvrst su i kompaktan proizvod koji, ako je riječ o ručno taftanom tepihu, teži i do 5 kg/m2. Upravo su tepisi izrađeni tom tehnikom posljednjih godina posebno zanimljivi dizajnerima i korisnicima zbog mogućnosti realizacije tepiha različitih tekstura i efekata površine. Čak niti monokromatski tepisi izrađeni u toj tehnici neće djelovati monotono i dosadno ako se pri izradi kombiniraju različiti efekti, poput velura i buklea ili različitih visina flora - objašnjava Dijana Vojak Pokić.

Zanima nas kakav tepih ima najbolji omjer cijene i kvalitete.

- Pri odabiru tepiha najvažniju ulogu ima vrsta prostora, odnosno njegova namjena. Javni ili privatni prostori, prostori/je s većom ili manjom fluktuacijom ljudi, pozicije u kojima je tepih u izravnom ili neizravnom kontaktu s vanjskim utjecajima, elementi su koji igraju važnu ulogu u odabiru tepiha. No, ako govorimo o tipičnim pozicijama tepiha u dnevnom boravku, blagovaonici ili spavaćoj sobi, vuneni taftani tepisi imaju najbolji omjer cijene i kvalitete - kaže Dijana i ističe da je čišćenje i održavanje vunenih tepiha u odnosu na druge tepihe izrađene od prirodnih materijala srednje zahtjevno.

Uz ornamentalne, posljednjih su godina najčešći apstraktni i geometrijski motivi. od boja se traže zemljane i izraženije plave

Ako vam se prolije tekućine po površini tepiha, dovoljno je pokupiti tekućinu papirnatim ubrusom bez trljanja. Taftani vuneni tepisi imaju vrlo gustu površinu zbog čega tekućina ne prodire dublje u strukturu tepiha, a i prirodna masnoća vunenog vlakna kapljice tekućine zadržava na površini. Vuneni tepisi nisu proizvod koji ćete često mijenjati zbog svoje izdržljivosti i postojanosti. Riječ je o iznimno kvalitetnom i dugotrajnom proizvodu, koji je u višem cjenovnom razredu od tepiha izrađenih od biljnih ili umjetnih vlakana. Iz tog razloga nije idealan izbor za one koji vole češće promjene svog životnog prostora - ističe naša sugovornica.

image
Shutterstock

Nismo je propusti pitati koji su trenutačno trendovi u svijetu tepiha što se tiče boja, uzoraka i materijala.

- Trendovi u dizajnu tepiha, na sreću, ne mijenjaju se sezonski. Orijentalni, odnosno ornamentalni motivi, apstrakcija i geometrija najčešći su motivi posljednjih godina, a boje i tekstura češće se mijenjaju prema preferencijama tržišta. Bezvremenski ručno čvorani svileni sagovi kompleksnih orijentalnih motiva predstavljaju sam vrh kvalitete i luksuza u izradi tepiha. Budući da nisu namijenjene svakome, na tržištu možete pronaći cjenovno prihvatljivije varijante tepiha u orijentalnom stilu. Trend crno-bijelih tepiha s ponavljajućim uzorkom postupno zamjenjuju zemljani tonovi, ali i izražajnije nijanse plave te pastelni tonovi. Tepisi za unutarnju i vanjsku primjenu od prirodnih biljnih vlakana iznimno su traženi na tržištu zbog svoje izdržljivosti, jednostavnog održavanja i ekološkog aspekta - zaključila je Dijana Vojak Pokić.

image
PICASA/Regeneracija Zabok

Najveća tapiserija na svijetu izrađena je u Regeneraciji Zabok

Krajem 1980-ih u Regeneraciji je izrađena najveća tapiserija na svijetu, a događaj je zabilježen i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Riječ je o tapiseriji “Povijest Iraka”, površine 1242 m2, čiji su motivi vezani za 3000 godina dugu povijest i kulturu te zemlje, a autor skice prema kojoj je izrađena tapiserija bio je Frane Delale. Ta dojmljiva tapiserija godinama je krasila jednu od bagdadskih palača, gdje ju je i postavila ekipa Regeneracije. Danas se ne zna sudbina tog remek-djela.

image
Sothebys

Najskuplji tepih prodan je za 33 milijuna dolara!

Jedan od najskupljih tepiha ikad izrađenih ručno je čvorani perzijski tepih iz 17. stoljeća, prodan u aukcijskoj kući Sotheby’s u New Yorku za nevjerojatnih 33 milijuna dolara. Čak i kao najrjeđe remek-djelo u ručno izrađenim prostirkama, očekivalo se da će donijeti oko 10 milijuna dolara, ali nepoznati ga kupac nije bio spreman pustiti. Nagađa se da je kupac s Bliskog istoka i vjerojatno je nabavljen za tamošnji muzej, posebno s obzirom na veze tepiha s islamskom poviješću. To umjetničko djelo vjerojatno je iz drevnoga grada Kermana. Njegov složeni dizajn sastojao se od prekrasne loze, raskošnog cvijeća i lišća. Veličine je 183x243 cm, a njegova prekrasna tamnocrvena boja izgleda veličanstveno čak i nakon svih ovih stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:21