Brzo, lako, povoljno

Povukli ste kabel i odvalili kutiju utičnice iz zida? Popravite utičnicu koja visi u tren oka


 

 Uddykassim Enterprise
Tako vam i treba kad ste se žurili... Usisavali ste stan i naglo povukli kabel s kojim ste odvalili i kutiju utičnice iz zida

Ne brinite, nije smak svijeta. Filip Šuster iz zagrebačkog servisa za popravak kućanskih i uredskih sitnih kvarova Majstori za sve, ima rješenje za vas. Pratite njegove korake i popravite utičnicu koja visi sa zida.

​​

image
Boris Kovačev/CROPIX

Za popravak utičnice potrebna su: kliješta, ispitivač napona, vodena vaga, odvijač i utičnica s plastičnom maskom.

image
Troy Bridges/Unsplash

1. Prije nego počnete bilo što raditi oko utičnice, obavezno isključite osigurač, kako ne bi došlo do kratkog spoja i strujnog udara.

image
Boris Kovačev/CROPIX

Ako niste sigurni koje je grlo osigurača potrebno izvaditi, prislonite ispitivač napona u jednu ili drugu rupicu utičnice te ga ostavite u onoj rupici u kojoj svijetli. Neka netko od ukućana po redu vadi grla osigurača, a kada se osigurač isključi ispitivač će prestati svijetliti. Tada možete početi s popravkom utičnice.

image
Boris Kovačev/CROPIX

2. Na staroj utičnici prvo odvrnite centralni vijak plastične maske kako biste skinuli masku da možete doći do vijaka koji drže metalne zupce. Nakon što ste skinuli plastičnu masku ostaje samo metalni dio utičnice. Na njezinoj lijevoj i desnoj strani nalaze se vijci koji drže metalne zupce. Odvrnite ih odvijačem u lijevu stranu sve dok zupci ne budu paralelni s utičnicom.

image
Boris Kovačev/CROPIX

3. Zupce utičnice stisnite gumicom radi lakšeg vraćanja u zid. Ako je rupa u zidu, u koju ulazi utičnica, preširoka jer su zupci prethodno previše zategnuti ili se dio zida odlomio izvlačenjem utičnice nekog uređaja, na obje strane zubaca postavite male plosnate komadiće drvca. Oni će poslužiti kao nadomjestak, tj. potpora plastičnoj kutiji utičnice.

image
Boris Kovačev/CROPIX

4. Utičnicu sa spojenim žicama lagano postavite u rupu u zidu i budite sigurni da “leži” uza zid.

image
Boris Kovačev/CROPIX

5. Radi estetike vodenom vagom provjerite je li utičnica postavljena horizontalno. Zategnite vijke zubaca, koji će se tim potezom raširiti unutar rupe u zidu te uglaviti utičnicu. No, ne pretjerujte sa zatezanjem.

image
Boris Kovačev/CROPIX

6. Postavite plastičnu masku na utičnicu. Centralni vijak utičnice izići će kroz otvor. Zategnite ga odvijačem.

image
Kelly Sikkema/Unsplash

7. Vratite osigurač i provjerite radi li nova utičnica.

image
Sven Brandsma/Unsplash

Za one koji žele znati više

Za kupaonice ili kuhinje potražite utičnice s plastičnim vratašcima, koja će spriječiti da kapljice vode dospiju u utičnicu.Imate li malu djecu ili unuke, preporučujemo kupnju zaštitnog dijela utičnice. Zalijepite ga i preventivno se osigurajte od guranja radoznalih dječjih prstiju u rupice utičnice. Taj zaštitni dio se rotira, a kako bi u utičnicu spojili neki uređaj, ugurajte utikač pod kutem od 90° na rupice utičnice, te ga okrenite u desnu stranu kako bi utikač sjeo u rupice utičnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 06:40