IMATE ALERGIJU?

Postoji dobar razlog zašto bismo krevet ujutro trebali ostaviti nepospremljenim

 /SHUTTERSTOCK
Bolje rečeno, postoji 1,5 miijuna razloga! Pročitajte što su pokazala istraživanja...

Jeste li znali da prosječna osoba ima čak 1,5 milijuna grinja u svom krevetu? Ovaj nevjerojatno gadljiv podatak svojedobno je stigao iz Američkog udruženja za umirovljenike, a istraživači sa Sveučilišta Kingston u Londonu nedavno su potvrdili da se grinje iz kućne prašine osjećaju puno ugodnije u urednim krevetima nego u neurednim.

Grinje su mikroskopski paučnjaci, rođaci krpelja i pauka, koji jedu mrtve stanice ljudske kože i ne može ih se vidjeti golim okom. No, to ih ne čini ništa manje opasnima nego što zapravo jesu. Uostalom, ako vam nakon ustajanja curi nos ili vas grebe grlo, to ne mora nužno biti uzrokovano prehladom. Vrlo lako može biti i alergija na prašinu. Međutim, taj izraz nije sasvim točan - jer u ovom slučaju zapravo nije alergija na prašinu, već na izmet grinja. Od toga se možemo ozbiljno razboljeti. Osušeni izmet grinja, primjerice, "leti" zrakom prilikom pospremanja kreveta. Ako udišete te čestice, u većini slučajeva prvi su simptomi često kihanje ili svrbež. Ali kod nekih se ljudi može razviti i astma.

A zašto su im naši kreveti toliko privlačni? Grinje vole toplinu i visoku vlažnost koju pronalaze ispod popluna i deka. Ako svako jutro nakon ustajanja prekrijemo krevet pokrivačima, stvaramo idilično okruženje koje im omoućuje ne samo preživljavanje nego i razmnožavanje. No, ako ga ostavimo nepospremljenim, postaje im prehladno. Stoga biste trebali razmisliti o tome da svako jutro prije odlska iz kuće najprije prozračite prekrivače, a zatim ih složiti u podnožju kreveta, što će ostaviti dojam urednosti. Naravo, ne zaboravite redovito mijenjati i prati posteljinu. Više o tome pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:13