OPREZ!

Postaviti laminat nije teško, ali postoje zamke koje morate izbjeći: evo kako ćete ovaj posao odraditi na pravi način

 SHUTTERSTOCK

Radite li na adaptaciji svog stambenog prostora ili uređujete sasvim novi, u jednom ćete trenutku morati izabrati i podne obloge u prostorijama. Danas je izbor širok, od klasičnih parketa i keramičkih pločica do podnih obloga proizvedenih od modernih materijala.

image
SHUTTERSTOCK

Laminat je jedna od takvih modernih modnih podloga. Riječ je o višeslojnoj podno oblozi nastaloj prešanjem drvene mase na visokim temperaturama i uz dodatak sintetičkih smola. Kad je sastav u pitanju, između 80 i 90 posto sastava laminata čini drvo, stoga su laminati dobra alternativa klasičnom drvenom parketu.

image
SHUTTERSTOCK

Kvalitetni je laminat cijenom osjetno povoljniji od parketa, što ga čini privlačnijim širokom spektru kupaca. Još je jedna dobra strana laminata - postavljanje je jednostavno i ne trebaju vam majstori da biste ga obavili. Osim toga, nije ga potrebno ni brusiti ni lakirati.

image
SHUTTERSTOCK

Većina laminata postavlja se jednostavnim ‘click‘ sistemom, bez uporabe ljepila, što znači da pod bilo koje prostorije u domu možete obložiti laminatom u jednom danu. Laminat je moguće postaviti na postojeće podne obloge (ako su potpuno ravne i neoštećene), ali praktičnije ga je postaviti na cementnu glazuru, konstrukciju pripravljenu od iverice ili na ploče vlaknatice. U svakom slučaju, ploča mora samonoseća, savršeno ravna i stabilna.

image
SHUTTERSTOCK

Laminatne ploče ne možete postavljati odmah nakon što ih donesete iz trgovine - ploče se moraju "priviknuti" na temperaturu i vlažnost doma, stoga ih je najbolje ostaviti 48 sati u prostoriji u koju ćete ih postavljati. Važno je paziti i na temperaturu, jer temperatura poda ne smije biti ispod 15oC, a temperatura prostorije mora biti minimalno 18oC. Prije nego postavite laminat, bilo bi dobro kao podlogu postaviti pjenastu podlogu za laminat - tako ćete smanjiti buku pri koračanju.

image
SHUTTERSTOCK

Kad postavljate laminat, krenite od najdužeg ravnog zida. Ako je moguće, bilo bi dobro da postavljate ploče paralelno padu svjetlosti u prostoriju, tako će prirodnije izgledati. Kad započinjete sljedeći red, započnite ga pločom najmanje 15 centimetara kraćom ili duljom od prve ploče reda prije. Ne zaboravite ostaviti fugu široku od 8 do 10 mm između, jer kao i svi podovi od prirodnog materijala, i laminatni pod ‘diše‘. Nakon toga završite posao postavljanjem rubnih letvica i svih potrebnih profila.

Držite li se ovih nekoliko pravila, vaš će laminatni pod zasjati punim sjajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:22