SJAJI KAO NOVO

Pokušavate se riješiti sitnih ogrebotina na na kućanskim uređajima od nehrđajućeg čelika? Ovo nemojte napraviti baš nikad

 /SHUTTERSTOCK

Danas nema kuhinje u kojoj nema uređaja od nehrđajućeg čelika. Bilo da je riječ o hladnjaku, sudoperu, mikrovalnoj pećnici ili tosteru, jedna stvar im je zajednička - imaju osjetljivu površinu koju je lako zagrebati. Nehrđajući čelik koji se koristi za izradu kućanskih uređaja je legura nastala od čeličnog otpada koji se topi i miješa s metalima kao što su krom ili nikl. Popularan je jer atraktivno izgleda, otporan na hrđu i visoke temperature. No, nehrđajući čelik ima manu - na njemu lako ostaju otisci prstiju i mrlje od hrane pa se mora često čistiti. Ako to ne radite pažljivo, odnosno kada koristite grube, abrazivne spužve pri čišćenju i ribate kružnim pokretima, velika je šansa da će ostati tragovi koje je poslije teško ukloniti. Ipak, postoji način. Evo kako.

Oštećenu površinu prvo dobro očistite od masti i prljavštine mekom spužvom umočenom u otopinu vode i deterdženta za pranje posuđa. Potom najfiniji brusni papir natopite u vodi nekoliko minuta. Uzmite pravokutni komad drveta ili bilo što što može poslužiti kao blok oko kojeg ćete omotati brusni papir. Njime nježno trljajte oštećeno mjesto u pravcu u kojem je strukturirana površina uređaja od nehrđajućeg čelika (primjerice, kod hladnjaka je to obično gore-dolje). Nikada ne trljajte kružnim pokretima. Kad vidite da je ogrebotina nestala, očistite površinu krpom od mikrovlakana umočenom u alkoholni ocat. Suhom krpom trljajte kako biste ispolirali površinu, a za dodatno poliranje i vraćanje sjaja koristite krpu umočenu u malu količinu ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 14:21