Ako imate problema...

Pojedite ovo navečer i spavat ćete za 5 minuta kao beba: 4 stvari koje zauvijek rješavaju problem lošeg sna

 TOMMASO ALTAMURA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/TOMMASO ALTAMURA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Ako imate problema sa spavanjem, a nije posljedica napetosti, stresa ili opsesivnih misli, možda problem leži u hrani koju jedete

Navečer se preporučuje lagani obrok, posebno osobama koje pate od nesanice, jer mala količina hrane u organizmu može pomoći da zaspite i spriječiti sve smetnje.

No, postoji i hrana koja će pozitivno utjecati na vaš san, pa bi je bilo poželjno uvesti prije spavanja.

Biljni čajevi

Zamjena jedne od dnevnih kava biljnim čajem, poput kamilice, pridonosi poboljšanju kvalitete sna. Čaj od kamilice smanjuje osjećaj tjeskobe, što dovodi do mirnijeg sna. Osim toga, sadrži antioksidanse koji su dobri u borbi protiv nesanice.

image
GPOINTSTUDIO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Med

Dodavanje male količine meda u popodnevnu užinu ili večernji obrok imat će pozitivan učinak na san. Med sadrži glukozu koja može sniziti razinu oreksina u mozgu, neuropeptida koji regulira budnost.

Orasi

Preporučljivo je jesti orašaste plodove. Osim visokog sadržaja vitamina i minerala, ove su namirnice jedne od najbogatijih melatoninom. Zbog visoke razine melatonina, pojedete li šaku ovih orašastih plodova prije spavanja, poboljšat ćete kvalitetu sna.

Riba

Uključivanje ribe poput lososa ili tunjevine u večernje obroke je jednostavan način da povećate unos vitamina D. Nedostatak vitamina D povećava rizik od poremećaja spavanja i poteškoća sa spavanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 20:06