Pametan dom

Posjetili smo korisnike IT-home rješenja

Pola sata prije nego što se četveročlana obitelj Katrelo-Štajdohar probudi, u 6.30 sati, uključi se grijanje. Tako supružnicima, ali i njihovim sinovima, dvogodišnjem Anti i jednoipolmjesečnom Tomi, nije hladno dok ustaju iz kreveta. Da njihova majka Ivana ima caffe aparat, dočekala bi ju već pripremljena kava, a same bi se podigle i rolete.

SMS upozorenje

U 8 sati, kad je vrijeme za odlazak na posao, odnosno u dječji vrtić, grijanje se gasi, a jednostavnim klikom na mobitelu gase se i sve utičnice. Time vlasnici stana ne moraju brinuti je li glačalo ostalo upaljeno ili jesu li zaboravili ugasiti svjetlo u kupaonici. Za to vrijeme, dođe li do neke alarmantne situacije poput požara, poplave ili pojave monoksida, SMS porukom i mailom primit će obavijest, i na vrijeme stići reagirati.

Zbog energetske učinkovitosti sustav donosi uštede do 30% i podiže kvalitetu boravka u stanu

Prođe li radno vrijeme uobičajeno bez problema, sat vremena prije povratka kući, u 16 sati, u stanu se ponovno pali grijanje jer će Ivana predvečer kupati djecu. Promijene li se supružnicima planovi, pomoću aplikacije na mobitelu mogu redefinirati termin i radijatore upaliti tek kasnije.

A navečer, kad se žele opustiti u romantičnom ambijentu, rasvjetna tijela sama će prigušiti svjetlo, TV će se upaliti bez uporabe daljinskog upravljača, a Ivana i suprug u miru će pogledati neki film. Ako im stižu gosti, rasvjeta će biti pojačana, a kada će ići spavati, TV, rasvjeta i sve ostale utičnice automatski će se ugasiti točno u 23.55 sati, čime će se uštedjeti energija i novac.

Napredan dom

Na drugom kraju grada, na Laništu, nalazi se sličan tehnološki napredan dom. Alen Karlo često putuje, a unatrag nekoliko mjeseci uopće ne brine hoće li mu stići visok račun zbog grijanja ili, pak, hoće li mu pljačkaši provaliti u stan. Mobitelom će jednostavno upaliti pokoju lampu i ostaviti dojam da su ukućani doma.

Zanimljivo, zar ne? Pogotovo uzme li se u obzir da se mobitelima nekada nisu mogle slati ni SMS poruke, a danas je njima moguće upravljati stanovima iz bilo kojeg dijela svijeta!

O čemu je tu riječ? Ivana Kartelo Štajdohar i Alen Karlo korisnici su IThome sustava Pametni dom, koji je osmislila tvrtka Inteligentna kuća. Prvo je to hrvatsko pametno rješenje za štedljiv i siguran dom, cjenovno prihvatljivo i prilagodljivo svakom korisniku, koji zbog svoje energetske učinkovitosti donosi financijske uštede i do 30 posto te omogućava povećanje sigurnosti i kvalitete boravka.

Inovativno rješenje

Naime, ovo inovativno rješenje povezuje i kontrolira gotovo sve tehničke sustave stanovanja. Pojednostavljeno, to znači da je u domu ili uredu moguće pomoću smartphona (ili iPada) upravljati rasvjetom, utičnicama, grijanjem, klimom, roletama, tendama, ali i “nadgledati” sigurnosni sustav – protuprovalu, vatrodojavu i alarmiranje pri istjecanju vode.

– Na ugradnju ovog sustava odlučila sam se prije svega zbog regulacije grijanja, a zatim sam uvidjela da u jednom paketu imam sve što mi je potrebno: znači grijanje, rasvjetu, gašenje utičnica, detektiranje monoksida, protuprovalni i protupožarni sustav.

Činilo mi se zgodnim upravljati stanom pomoću mobitela. Programirala sam nekoliko scena, poput grijanja i romantičnog ambijenta s rasvjetom za cijeli radni tjedan, a vikendom je nešto drugačije, ovisno o tome što planiramo. Gašenjem svih utičnica tijekom posla i noći štedim energiju – kaže Ivana.

Programiranjem scena putem mobitela uređaji se pale i gase u točno određeno vrijeme po sobama

Davor Prpić, direktor tvrtke Inteligentna kuća, ističe kako se sustav može instalirati u svaki dom, bez obzira kad je izgrađen i bez ikakvih preinaka na instalacijama, dok se mobitelom može upravljati jedino uz pristup internetu. Prednost je i ta što se sustav, dodaje, tehnološki bazira na cloudu i wirelessu, što inače nije slučaj s postojećim sličnim rješenjima.

– To znači da niti jedan server nije u stanu korisnika. On ima jednu malu kutijicu, termostat, a mi brinemo o održavanju. Jednostavna je i instalacija. U svaki postojeći stan moduli se instaliraju iza željenih prekidača u roku od sat vremena, a termostat se ukopča u struju u bilo koju prostoriju, ovisno o tome u kojoj korisnik želi određenu temperaturu – kaže Prpić.

Uz to, cijena je sustava, što uključuje opremu, aplikaciju i instalaciju niža od konkurencije.

Nadogradnja sustava

A kako se postižu dodatne uštede?

– Najviše na grijanju i klimatizaciji jer većina ljudi ne programira termostat i po zimi drži 20-ak stupnjeva cijelo vrijeme. Ili ga cijeli vikend zaboravi ugasiti. Isto kao i s klima uređajem.

Dovoljno je pomoću aplikacije na mobitelu pola sata prije nego stižete kući upaliti klimu, koja će vam dovoljno rashladiti prostoriju, a neće vam puhati za vrat – ističe Prpić, dodajući kako sustav ima i mogućnost nadogradnje.

Preventivne mjere

Tako će Ivana zbog visokih temperatura uskoro kupiti klima uređaj, a planira i put s obitelji. Stoga će i ona programirati paljenje i gašenje rasvjete kako bi izbjegla neželjene neugodne situacije poput provale.

Stanovima se može upravljati iz bilo kojeg dijela svijeta, ali jedino uz pristup internetskoj vezi

– IThome rješenje je pogodno zbog prevencije. Protuprovalni aparat inače reagira kad je netko već u stanu, a tad je prekasno.

Važan nam je i detektor monoksida u kupaonici, kao i uređaj za požar jer bilo koji da reagira, automatski se upozoranje šalje na pet mjesta, SMS-om i mailom, suprug, susjed… ovisno o tome koga smo naveli kao kontakt osobu koja može brzo reagirati – zaključuje Ivana.

Kako radi IT-home sustav?

Utičnice

Putem mobitela se mogu paliti i gasiti uređaji spojeni na utičnice poput TV-a, gazbene linije, bojlera, ventilatora… Odlaskom iz doma isti se mogu ugasiti. Na utičnicu se mogu spojiti uređaje do max 3500W.

Rasvjeta

Modul rasvjete omogućava da svako rasvjetno tijelo postaje rasvjeta kojoj se može mijenjati intenzitet (dimati). Pritiskom na jednu tipku stvaraju se različiti ambijenti u domu, a rasvjeta se i dalje može paliti/gasiti na “klasičan” način putem prekidača.

Rolete

Ovaj je modul moguć jedino ako korisnik sustava ima motorni pogon roleta, tendi ili garažnih vrata. Mobitelom kao daljinskim upravljačem moguće je kontrolirati pojedinu roletu ili sve istovremeno.

Hlađenje

Klima uređajem može se upravljati s tržnice, posla, vikendice… Iz bilo kojeg mjesta na svijetu može se podesiti ugodna temperatura prije povratka kući.

Senzori pokreta

Senzori pokreta omogućuju automatsko osvjetljenje prostora i kao takvi su idealni za kupaonice, WC, garaže, ostave i slično.

Scene

Pritiskom na jednu ikonu dom se može prilagoditi individualnim željama i zahtjevima vlasnika. Broj scena je neograničen tako da se za svaku bitnu dnevnu rutinu (večera, gledanje utakmice, dolazak gostiju, odlazak na spavanje….) kreira po jedna scena.

Scena odlaska/dolaska

Scena odlazak omogućava da se kompletan stan stavi u “stand-by”, tj. da se ugasi rasvjeta, spuste rolete, ugasi klima i grijanje. Aktiviranjem scene odlazak aktiviraju se i ararmni sustavi. Scena dolazak omogućava pripremu za povratak kući (pali se grijanje ili klima, rasvjeta, glazbena linija…)

Grijanje

Ovaj modul zamijenjuje kompletnu automatiku grijanja. Grijanje se može podesiti iz bilo kojeg dijela svijeta, zasebno po prostorijama u koji stavite bežićni termostat, ili predefinirati grijanje za sve dane u tjednu.

SMS obavijest/mail

Prilikom alarmantnih situacija – detekcije vode, provale, vatre, plina (metan, propan-butan), monoksida – šalju se SMS poruke i mailovi na pet adresa. Ovisno o tome tko je naveden kao kontakt osoba, poruke upozoranje mogu primati prijatelji vlasnika, članovi obitelji, zaštitarska kuća, kućepazitelj…

SOS panika

Narukvica sa SOS tipkom idealno je rješenje za starije i nemoćne osobe, djecu, osobe sa invaliditetom i za sve one kojima treba pomoć i hitna intervencija. Pritiskom na crvenu tipku narukvice, kontakt osobe primit će obavijesti putem SMS poruka i maila, što im daje mogućnost za brzom reakcijom.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 04:06