Čuvanje limuna u hladnjaku na prvi se pogled može činiti kao dobra ideja. No, tamo su samo u iznimnim slučajevima dobro očuvani. Objašnjavamo zašto je to tako i kako bolje čuvati limun.
Dok je povrće poput zelene salate i brokule dobro čuva u hladnjaku, limun se ne smije čuvati u hladnjaku. Pripadaju skupini citrusa i dozrijevaju na temperaturama od oko 30 stupnjeva. Čak i ako se limuni brže kvare na višim temperaturama, ipak ih ne biste trebali čuvati u hladnjaku. I za to postoje dobri razlozi.
Zašto cijeli limun ne bi trebao ići u hladnjak
Čuvanje cijelih limuna u hladnjaku sigurno može zadržati žute citruse svježima tri do četiri tjedna. No, tada se s njima nećete baš dobro zabaviti: zbog niskih temperatura limuni gube aromu u hladnjaku. Ako ih koristite za pečenje, kuhanje ili vodu s đumbirom i limunom, doživljaj okusa bit će znatno smanjen. Cijelim limunima nije mjesto u hladnjaku.
Mogu li se razrezani limuni čuvati u hladnjaku?
Isto ne vrijedi za načete limune. Možete ih čuvati u hladnjaku jedan do dva dana. Imajte na umu sljedeće:
Limun stavite prerezanom stranom prema dolje na manji tanjur da se ne osuši.
Idealno je da voće stavite u gornji odjeljak hladnjaka, gdje je niža temperatura.
Naravno, to će utjecati i na aromu, ali to je manje zlo jer bi se izvan hladnjaka načeti limun prebrzo pokvario.
Najbolji savjeti za skladištenje
Čuvate li limun u hladnjaku, to je na štetu okusa.
Srećom, postoje i drugi načini čuvanja limuna:
Čuvajte limun na tamnom mjestu u hladnoj prostoriji. Idealno je podrum ili spremište bez prozora. Pazite da limuni nisu preblizu jedan drugome. Time se sprječava stvaranje plijesni. Ako ispod agruma stavite novine, one će upiti vlagu i također spriječiti stvaranje plijesni.
Osim cijelih limuna, možete spremiti i samo limunov sok. To se radi ili pohranjivanjem u posudu u hladnjaku ili zamrzavanjem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....