nikad ne biste rekli

Ovo su najčešća mjesta na kojima vam se prašina skriva godinama!

 ELMAR GUBISCH/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/ELMAR GUBISCH/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Skrivena prljavština ne vidi se pa nas ne može "naživcirati", ali svakako je neželjena i može biti opasna po zdravlje. Ako se dugo nakupljaju, prašina i prljavština mogu navući plijesan i bakterije, štoi je osobito loše za osobe s respiratornim problemima, ali i narušava kakvoću zraka za sve ukućane. Britanska tvrtka za čišćenje Fastklean, na temelju dugogodišnjeg iskustva i na tisuće očišćenih kvadrata iza sebe, na blogu je podijelila najčešća mjesta gdje se u svakom domu skriva prašina koju ne vidimo i koja može biti izvor problema.

Iza i ispod kućanskih aparata

Veliki uređaji poput hladnjaka, pećnica i perilica rublja često nakupljaju prašinu, masnoću i čestice hrane iza i ispod sebe. Premještanje ovih uređaja i temeljito čišćenje područja može spriječiti nakupljanje prljavštine i smanjiti rizik od nametnika pa vodite računa o tome da to napravite s vremena na vrijeme.

Unutarnji kuhinjski ormarići i ladice

Mrvice od hrane i prolivena tekućina mogu se dugo zadržati u kuhinjskim ladicama i ormarićima jer nam nisu u vidnom polju. Povremeno je potrebno izvaditi sav sadržaj i temeljito očistiti unutrašnjost kako se razne bube i nametnici ne bi osjetili pozvanima.

image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX

Ventilacijski otvori

Ventilacijski otvori i kanali mogu skupljati prašinu i krhotine koja pak može utjecati na rad ventilacijskog sustava i širitii alergene po prostoru. Redovito čišćenje ovih područja može poboljšati cirkulaciju zraka i smanjiti simptome alergije.

Ispod namještaja

Površine koje su neposredno ispod namještaja često se zanemaruju, a povremeno premještanje namještaja i usisavanje ispod može pomoći da se očiste, čime također doprinosimo kvaliteti zraka.

image
/SHUTTERSTOCK

Iza zavjesa i roleta

redovito skidanje i pranje zavjesa važno je jer se na njih nakuplja prašina izvana, koju teško možemo uočiti. Zavjese možete na karnišu vratiti i mokre jer će se tako brže osušiti, ali je važno pritom imati i otvoren prozor da se nebi stvorila vlaga.

Rasvjetna tijela i stropni ventilatori

Rasvjetna tijela i stropni ventilatori, osim prašine, mogu skupljati i paučinu. Redovitim brisanjem, osim što ih odžavate čistima, pomažete im i da ispravno funkcioniraju.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Podne daske i lajsne

Podne i lajsne često se zanemaruju tijekom redovitog čišćenja. Prašina i prljavština mogu se nakupiti duž ovih površina koje usisavač često ne zahvati dobro. Brzo brisanje vlažnom krpom po dužini lajsne prilikom redovnog čišćenja može napraviti veliku razliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 06:04