PROVJERITE SAMI

Ovo je nekoliko glavnih znakova da je došlo do oštećenja temelja u vašem domu

 /SHUTTERSTOCK
Identificiranje pukotina u zidovima, podovima i stropovima važno je kada se procjenjuju potencijalna oštećenja temelja

Popis potencijalno skupih kućnih popravaka je dugačak i zastrašujući. Problemi s temeljima kuće na vrhu su popisa za većinu vlasnika kuća, i to s dobrim razlogom. Znati kako provjeriti probleme s temeljima ključni je dio preventivnog održavanja doma.

Identificiranje pukotina u zidovima, podovima i stropovima važno je kada se procjenjuju potencijalna oštećenja temelja. Ali samo zato što ne možete vidjeti pukotinu u temeljima ne znači da je nema - ili da se neće pojaviti. Evo devet načina da provjerite ima li u vašem domu znakova problema s temeljima.

8 znakova problema s temeljima na koje treba obratiti pozornost

image
/SHUTTERSTOCK

1. Pukotine u zidu ili podu

Konačno, najjasniji znakovi problema s temeljima su pukotine na zidovima i podovima vašeg doma. Nisu sve pukotine posljedica ozbiljnih problema s temeljima – male pukotine u blizini okvira prozora i vrata obično su uzrokovane normalnim sezonskim širenjem suhozida i drva ispod njega. To su kozmetičke pukotine i mogu se lako popraviti.

Nazovite stručnjaka ako vidite pukotinu koja je...

Šira od 12 milimetara

Na jednom kraju široka, a na drugom uska.

Horizontalno ili pod kutom od 45 stupnjeva.

Curi voda.

Pukotina na stubama na unutarnjim ili vanjskim zidovima.

Što je pukotina na stubama?

Velike, duboke pukotine kroz žbuku i ciglu ključni su pokazatelji pukotine na stubama. Trebali biste pozvati izvođača ako je pukotina dublja od 60 milimetara. Ako se ne kontroliraju, pukotine na stubama mogu dovesti do nagnutih zidova i spuštenih stropova.

2. Opušteni zidovi ili stropovi

Iskrivljeni podovi i stropovi mogu biti znakovi oštećenja temelja. Pomicanje temelja zbija zidove i potporne grede. Ovi pomaci mogu uzrokovati neravnomjerno raspoređivanje težine kuće na određenim mjestima, što rezultira spuštenim podovima i stropovima. Glavni znak problema s temeljima je nagnut pod, pa s vremena na vrijeme koristite libelu za praćenje nagiba svoje kuće. Ako primijetite da se vaša kuća pomiče u jednom smjeru, možda je vrijeme da pozovete stručnjaka.

image
/SHUTTERSTOCK

3. "Tvrdoglava" vrata i prozori

Ponekad, prozor koji se teško zatvara ili otvara jednostavno zahtijeva malo odmašćivača. Ali ako primijetite da vam se prozori i vrata sve teže zatvaraju, to bi mogao biti znak problema s temeljima. Kako se nestabilni temelji pomiču, mogu iskriviti oblik okvira. Zbog toga se vaša vrata i prozori ne mogu zaključati i na kraju se potpuno zaglave.

4. Smrad pljesni u podrumu

Taj poznati, pljesniv smrad u kutovima podruma može predstavljati probleme za vaš temelj. Problem bi mogao biti vezan uz vodovod, ali vlaga koja prodire kroz pukotine u temeljima također može uzrokovati neugodne mirise.

Začepljeni oluci često su glavni krivac za probleme s temeljima u podrumu. Pregledajte svoje oluke kako biste bili sigurni da pravilno štite vaš dom. Ako su vam oluci čisti, ali još uvijek imate problema s vlažnim podrumom, ponekad je potrebno samo malo preusmjeravanja.

5. Nakupljanje plijesni

Kao i kod plijesni u podrumu, ponovna pojava plijesni u kutovima prozora i zidova znači da se vlaga nakuplja u vašem domu. Prije nego upalite odvlaživač zraka, provjerite područja sklona plijesni kako biste isključili pukotine i praznine povezane s temeljima.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Praznine između vanjskih prozora i zidova

Ako počnete primjećivati praznine između svoje fasade i ulaznih vrata i prozora, to bi moglo značiti da ih pomicanje temelja razdvaja. Ove praznine mogu dopustiti da voda i insekti uđu u zidove vašeg doma, uzrokujući dugoročno još više oštećenja temelja.

7. Kosi dimnjak

Pomicanje dimnjaka još je jedan znak problema s temeljima. Ako se vaš dimnjak previše nagnuo, može se potpuno srušiti, što predstavlja ozbiljnu prijetnju vašoj obitelji i vašoj imovini. Ako primijetite da vaš dimnjak izgleda malo loše, odmah pozovite stručnjaka da ga popravi i stabilizira.

8. Čavli iskaču iz suhozida

Okrugle pukotine u vašim zidovima gdje su se čavli počeli izvlačiti mogu biti jedan od znakova. Obično ih je lako riješiti, ali ako se pojavljuju često, to je vjerojatno znak pomicanja zidova i većih problema s temeljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:22