LAKŠE NE MOŽE

Ovo je najlakši način za uklanjanje kamenca iz kuhala za vodu - kuhalo će sve odraditi samo!

Ilustracija

 YURIY NEDOPEKIN/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Jedan od kuhinjskih aparata koje svakodnevno koristimo, a ne vodimo o njemu računa koliko bismo trebali, je kuhalo za vodu. Bez obzira koristite li ga za pripremu čaja, kave ili jednostavno za zagrijavanje vode, s vremenom će se unutar kuhala nakupiti kamenac. Radi se o tvrdoj mineralnoj naslazi koja nastaje zbog taloženja kalcija i magnezija iz vode, osobito u područjima s tvrdom vodom.

Osim što smanjuje učinkovitost uređaja, kamenac može ubrzati trošenje kuhala i povećati rizik od kvara. Redovitim uklanjanjem kamenca ne samo da produljujete životni vijek svog kuhala, već i osiguravate bolje rezultate pri korištenju. Srećom, čišćenje kuhala od kamenca jednostavan je proces koji ne zahtijeva skupe proizvode za čišćenje. Sve što vam treba su voda i alkoholni ocat. Prije nego što započnete s čišćenjem, pročitajte upute proizvođača, jer neki modeli možda imaju specifične preporuke za uklanjanje kamenca.

image

Kamenac se nakuplja u kuhalu ako nakon uporabe ne bacate vodu iz njega

SHUTTERSTOCK

Za čišćenje kuhala će vam trebati alkoholni ocat, voda i krpa ili spužvica za završno čišćenje. Prvo u posudi pomiješajte jednaku količinu vode i alkoholnog octa. Na primjer, ako vaše kuhalo ima kapacitet od jedne litre, koristite 500 ml vode i 500 ml octa. Važno je poštovati omjer 50:50 kako bi smjesa bila dovoljno jaka za uklanjanje kamenca, ali ne i preagresivna za unutrašnjost kuhala.

Nakon toga ulijte pripremljenu smjesu vode i octa u kuhalo. Pazite da tekućina ne prelazi maksimalnu oznaku za količinu vode kako biste spriječili prelijevanje tijekom kuhanja.

Uključite kuhalo i pustite da smjesa zakipi. Prilikom kuhanja može se osjetiti karakterističan miris octa, no to je normalno i nestat će nakon ispiranja. Nakon što smjesa završi ključati, isključite kuhalo i ostavite tekućinu u njemu da stoji 30 minuta. Tijekom tog vremena kiselina iz octa rastvorit će naslage kamenca i olakšati njihovo uklanjanje.

image

Limunov sok i limunska kiselina dobra su alternativa alkoholnom octu pri čišćenju kuhala

SHUTTERSTOCK

Nakon što je smjesa odstajala, pažljivo je izlijte u sudoper. Ako su naslage kamenca bile jako debele, možete primijetiti komadiće otopljenog kamenca u izlivenoj tekućini. Možda se neće otopiti sav kamenac - u tom slučaju, ponovite cijeli postupak. Ako unutar kuhala primijetite preostale tvrdokorne naslage, možete ih nježno ukloniti spužvicom ili mekanom četkom, ali izbjegavajte upotrebu abrazivnih sredstava kako ne biste oštetili površinu.

Kad budete zadovoljni rezultatom, napunite kuhalo čistom vodom i zakuhajte kako biste uklonili miris i eventualne ostatke octa,. Ponovite ovaj korak barem dva puta, a vodu svaki put izlijte. Nakon toga će kuhalo biti potpuno čisto i spremno za korištenje.

Na kraju još krpom ili spužvicom prebrišite unutrašnjost i vanjski dio kuhala. U područjima s tvrdom vodom preporučuje se uklanjanje kamenca bar jednom mjesečno. Alternativno, pri čišćenju možete koristiti limunsku kiselinu ili sok od limuna, koji također učinkovito uklanjaju kamenac. Samo pomiješajte limunsku kiselinu s vodom ili iscijedite limunov sok, zakuhajte, ostavite da djeluje i isperite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 06:07