Kuhinjske krpe često su među najprljavijim tekstilom u kući, osobito nakon vikenda ako ste spremali veliki ručak i desert za obitelj. Nekad je dovoljan tek jedan potez krpom po radnoj površini kuhinje da biste ju "pošteno" zaprljali, a ako ju ne ostavite sušiti, ubrzo će vas krpa počastiti i neugodnim mirisom. O količini bakterija koje je ovaj komad opreme u kuhinji u stanju nakupiti da i ne govorimo.
Iskuhavanje u perilici za rublje dobro je rješenje za dubinsko čišćenje mrlja, no uključivati perilicu za smo nekoliko krpa, s druge se strane čini energetski nepromiljšljeno, posebno u današnja vremena kada je krajnja pažnja prema rasipanju resursa na cijeni.
Portal Krstarica donosi jednostavan recept za tekućinu koja će brzo i efikasno ukloniti mrlje s kuhinjskih, krpa, a da ih pritom ne treba iskuhavati satima. Za to će vam biti potrebni jedan veći lonac od 5 litara vode, jedna jušna žlica suncokretovog ulja, jedna puna šalica sode bikarbone i pola žlice soli.
Ove je sastojke potrebno pomiješati i pustiti da zakuhaju, a potom u mješavinu staviti prljave krpe, poklopiti i pustiti da se ohladi. Krpe bi u tako skuhanoj vodi trebale stajati minimalno sat vremena, a ovaj portal tvrdi da će rezultati biti još bolji ako ih nakon toga stavite u novu čistu vodu i pustite da stoje još nekoliko sati.
Za općenito održavanje kuhinjskih krpa, uz koje će se izbjeći mrlje i neugodni mirisi u vašem prostoru, dobro je znati i neke druge trikove, koje su saželi na "štedljivom" portalu Spendwithpennies. Uz pomoću njih, svojim ćete krpama ujedno i produljiti trajanje i tako uštedjeti novac koji biste potrošili na nove. Evo što ističu:
1. Kuhinjske krpe perite u perilici rublja svakih nekoliko dana, prije no što dobiju neugodan miris.
2. Prethodno ih namočite u lonac tople vode s malo octa i držite ih u njoj otprilike 15 minuta, a potom dodajte žličicu sode bikarbone
3. Ako su vam krpe bijele, slobodno dodajte i sredstvo za izbjeljivanje namjenjeno za korištenje u perilicama rublja.
4. Krpe uvijek perite na programima s vrućom vodom. I dalje ih možete prethodno namočiti u gorenavedenu smjesu vode, octa i sode, ali što je sigurno - sigurno je.
5. Nikad ih ne ostavljajte u perilici tijekom noći, niti samo nekoliko sati. Odmah po završetku pranja premjestite ih u sušilisu ili ostavite sušiti na stalku, kako bi mogućnost razvoja bakterija smanjili na minimum.
6. Nek vam kuhinja uvijek bude suha i čista. Krpe mogu upiti neugodan miris iz prostora čak i kad samo stoje.
7. Uvijek ih objesite da se suše nakon korištenja na za to predviđene kukice i korištene krpe nipošto ne stavljajte jednu na drugu jer tako se neće moći dobro osušiti i samo će smrdjeti još više.
Uz sve navedeno, ovaj portal savjetuje i povremeno iskuhavanje krpa u loncu u trajanju od pet do sedam minuta otprilike jednom mjesečno. To će ukloniti sve preostale bakterije i neugodne mirise, ako ih nakon primjene ovih savjeta u vašoj kuhinji uopće i bude.
Znate li kako sigurno i ispravno iskuhati krpe u loncu? Pogledajte ovaj video.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....