Pitanje je sad...

Otvoriti ili zatvoriti prozore dok su vani nesnosne vrućine? Znanstvenici konačno otkrili pravi odgovor

 /SHUTTERSTOCK

Otvoriti ili zatvoriti prozore ljeti, pitanje je sad. U koju kategoriju vi spadate? Smatrate li da je bolje ako otvorite prozore za vrijeme sparnog ljetnog dana i pustite barem neki zrak unutra ili smatrate da je bolje zatvoriti prozor, zamračiti i tako rashladiti prostoriju? Mišljenja oko ove teme su podijeljena.

Istraživanja kažu da kvaliteta zraka, osobito u manjim prostorima (kućni ured, čak i spavaće sobe!) brzo opada. U studiji koja je ispitivala kvalitetu zraka u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmjerene razine CO2 značajno su premašile preporučene vrijednosti. U nekim slučajevima bile su i do 75 posto veće.

Loša kvaliteta zraka ne samo da negativno utječe na vaš san, već dodatno narušava vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit, radnu učinkovitost i koncentraciju. Bavili su se time i istraživači sa SUNY Upstate Medical University i Laboratorija Lawrence Berkley. Okupili su 24 zdrave mlade odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost donošenja odluka pod različitim razinama koncentracije ugljičnog dioksida. Utvrdili su da se učinkovitost sudionika znatno smanjila.

Zbog svega toga, stručnjaci preporučuju da prije svega dobro prozračite svoj dom kada temperature porastu. Iako možda mislite kako će zatvaranje prozora i spuštanje roleta dovesti do rashlađenja, oni tvrde da neće i da je to poželjno samo kada nikoga nema doma. Ako većinu dana provodite u zatvorenom prostoru, većina stručnjaka preporučuje otvaranje prozora nekoliko puta dnevno (barem 5 minuta), čak i kada je vani jako vruće. Najbolje je napraviti propuh i odmah zatvoriti prozore kako bi se zaštitili od vrućine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 15:44