dobri savjeti

Oprali ste rublje, ali ne osjećate omekšivač? Evo gdje griješite i kako da vaša odjeća lijepo miriše i do tjedan dana

 /SHUTTERSTOCK

Sigurno ste barem jednom napravili ove greške prilikom pranja rublja, a možda ih radite i sada. To su najčešći i, prema mišljenju stručnjaka, trebali biste ih ispraviti.

Odjeća će dulje zadržati oblik i boju te se sporije pohabati ako je perete na nižim temperaturama. Osim toga, topla ili hladna voda može podnijeti prljavštinu jednako dobro kao i vruća ako imate dobru perilicu rublja i deterdžent.

Samo se predmeti poput posteljine ili krpa mogu prati na 90°C radi dezinfekcije. Sve ostalo se može prati na nižim temperaturama.

Previše deterdženta ili omekšivača

Višak deterdženta može začepiti dozator deterdženta i uzrokovati neugodne mirise, a previše omekšivača otežava pranje odjeće. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakiranju i ne zaboravite koristiti mjernu čašicu. Ako su vaši predmeti jako zaprljani, upotrijebite tu metodu pranja ili pokrenite 2 ciklusa.

Koristite omekšivač za svu odjeću

Osim što čini tkaninu baršunastom, omekšivač olakšava glačanje. No, i upojnost tkanine s vremenom opada, pa je bolje ne koristiti je za pranje ručnika, sportske odjeće ili drugih predmeta od mikrofibre, elastina ili spandexa.

Pretjerano pranje traperica

Proizvođači traperica imaju radikalno mišljenje o ovom pitanju. Preporučuju pranje u perilici kako bi se boja dulje očuvala.

Ako niste spremni slijediti ovu preporuku, optimalni razmak između 2 pranja je razdoblje od 2 do 6 mjeseci, ovisno o tome koliko često nosite traperice i individualnim karakteristikama vašeg tijela.

Pogrešno sušenje

Nepravilno sušenje utječe na vašu odjeću jednako loše kao i nepravilno pranje. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete pogreške:

- Nemojte previše koristiti automatsko sušenje: vaše stvari brže se troše i gube boju. Nemojte ga koristiti za suhu i osjetljivu tkaninu.

- Ne vješajte pletene i vunene predmete na žicu jer će izgubiti oblik. Osušite ih na ručniku na vodoravnoj površini.

– Prije vješanja rublje, protresite ga kako biste spriječili gužvanje, prenosi Krstarica.

Loše održavanje perilice rublja

Prljavština, ostaci deterdženta i sve ono što se nakupi u perilici s vremenom će se prije ili kasnije naći na vašoj odjeći, što će dovesti do neugodnih mirisa i bijelih mrlja.

Da biste to spriječili, slijedite nekoliko jednostavnih pravila održavanja:

– Ispraznite perilicu nakon svakog pranja.

- Nakon svakog pranja uklonite ostatak deterdženta s gume na vratima.

– Redovito sušite odjeljak za deterdžent.

- Jednom mjesečno pustite stroj da radi "prazan", s deterdžentom i dezinficijensom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 08:05