DOBAR TRIK

Omotajte vrećicu oko slavine i ostavite preko noći, ujutro nećete požaliti

 /SHUTTERSTOCK
Nakupine kamenca vizualno su neprivlačne jer oduzimaju sjaj tipičan za slavine od nehrđajućeg čelika, a ujedno i otežavaju njihovo korištenje, odnosno protočnost

Vidljive nakupine kamenca na kuhinjskim i kupaonskim slavinama učestale su u mnogim domovima. Te nakupine posljedica su tvrde vode koja teče cijevima, a osim što su vizualno neprivlačne jer oduzimaju sjaj tipičan za slavine od nehrđajućeg čelika, otežavaju korištenje slavina i njihovu protočnost. A jednom kad se kamenac kristalizira oko slavine iritirajuće ga se teško riješiti. I dok će mnogi posegnuti za nekim od brojnih kupovnih proizvoda koja uglavnom sadrže kemijska sredstva, drugi će se radije odlučiti za neka prirodna i jeftinija rješenja primijenjujući neki od provjerenih "narodnih" trikova. No, jeste li ikad čuli da se slavine i tuš mogu čistiti na način da ih se omota vrećicom?

Neki tvrde da ovo zaista pali! Što je potrebno napraviti?

Rješenje je zapravo vrlo jednostavno i pomalo banalno, a podrazumijeva korištenje nešto čvršće plastične vrećice i nekih sastojaka koje svatko ima u svojoj kuhinji.

image
/SHUTTERSTOCK

U posudu se prvo uliju dvije čaše bijelog octa te se doda 4/5 žlice sode bikarbone. Spajanjem ova dva sastojka odmah će se početi stvarati mjehurići. Smjesu nanesite u debelom sloju na slavinu i tuš te omotajte plastičnom vrećicom i dobro zavežite. Postoji i drugi način. Glava tuša može se odvojiti od crijeva i potpuno potopiti direktno u vrećicu sa smjesom. Za najučinkovitije djelovanje idealno bi bilo ostaviti preko noći. Sljedećeg jutra slavinu i tuš potrebno je izribati, primjerice, starom četkicom za zube. Na taj način moguće je ukloniti sitne komadiće kamenca koji se nisu otopili tijekom noći. Na kraju isperite vodom.

image
/SHUTTERSTOCK

Još jedan povoljni i prirodni sastojak je limunska kiselina. Postupak je isti, samo je u ovom slučaju potrebno pomiješali dvije čaše vode i pet žlica limunske kiseline.

image
/SHUTTERSTOCK

Osim uz pomoć plastične vrećice, druga metoda čišćenja kamenca odnosi se na omatanje slavine illi tuša krpom prethodno namočenom u bijeli ocat. Nakon nekoliko sati, tijekom koji je potrebno dodavati ocat kako se krpa ne bi osušila, područje se može očistiti spužvicom ili ručnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:47