POSTOJE NAČINI

Odlučili ste se za renovaciju doma? Saznajte kako pritom možete uštedijeti novac

 Unsplash
Postoje određeni projekti koje možete poduzeti koji vam mogu uštedjeti novac bez straha da ćete učiniti više štete nego koristi

Odlučili ste se za renovaciju svog doma i tražite načine da smanjite troškove? Uvijek možete odabrati isplativije materijale ili započeti svoj projekt u fazama, ali postoji i mogućnost da zasučete rukave i sami obavite dio posla. Unatoč tome, postoje stvari koje biste trebali znati i razmotriti prije nego što počnete ili biste u suprotnom mogli potrošiti čak i više novca nego što je predviđeno.

Prije svega držite se osnova. Ograničavanje opsega vaših projekata na početku pomoći će u izgradnji samopouzdanja i znanja prije nego što se prihvatite složenijih "uradi sam" projekata.

Možda bi bilo primamljivo izvaditi malj i sami razbiti te zidove, ali, osim ako ne znate što radite, čak i pripremni rad može oštetiti vaš konačni rezultat ako napravite skupu pogrešku. Srećom, postoje određeni projekti koje možete poduzeti kao dio svoje veće obnove koji vam mogu uštedjeti novac bez straha da ćete učiniti više štete nego koristi.

image
Unsplash

Kako odrediti koje projekte napraviti sam

Prije nego što počnete odredite količinu vremena koju imate, potencijalne troškove i/ili uštede troškova ako se sami uhvatite u koštac s projektom i koliko ste sigurni u preuzimanje posla. Ako volite "uradi sam" projekte i imate vremena, samo naprijed! No ne zaboravite imati realna očekivanja o rezultatu. Vaša podna instalacija vjerojatno neće biti tako besprijekorna kao profesionalna, a bojanje možda neće biti tako glatko.

Preporučamo da unaprijed malo istražite kako biste uštedjeli vrijeme i novac. Pronađite projektni vodič koji je posebno usmjeren na vaš projekt. To će vam pomoći da odredite koji su vam alati potrebni, uloženo vrijeme te razinu težine i razine vještine projekta.

image
Unsplash

Dakle, koje aspekte obnove biste trebali preskočiti? Sa stajališta razine vještina, vodovod i električna energija su najteži i potencijalno opasni projekti za poduzeti. Prostor za pogreške je vrlo velik i oboje zahtijevaju napredno znanje. Projekte krovišta, one koji se bave strukturalnim pitanjima i sve što zahtijeva dozvolu također je najbolje prepustiti profesionalcima.

image
Unsplash

Kako uštedjeti novac na renoviranju

Vjerojatno ne čudi da krajnji rezultat čak i jednostavnih "uradi sam" projekata često može biti skuplji od očekivanog. Dakle, ako stvarno želite smanjiti troškove, planiranje je ključno.

Dok bi većinu renoviranja trebalo prepustiti profesionalcima, postoje određeni projekti koje vlasnici kuća mogu preuzeti kao dio veće obnove koji mogu rezultirati uštedom troškova. Na primjer, ako potpuno preuređujete kupaonicu, postavljanje pločica i poda možete prepustiti profesionalcima, ali sami zamijenite slavine, rasvjetna tijela i ogledala.

image
Unsplash

Bojanje obično dobar projekt kojim se možete pozabaviti bez obzira na to koju sobu renovirate, a može čak biti i ekonomičan način restauriranja starih ormara. To vam može pomoći da uštedite velike količine, bilo da renovirate kuhinju, kupaonicu ili praonicu rublja.

image
Unsplash

Ostali troškovi koje treba uzeti u obzir tijekom renoviranja

Osim opsega posla i potrebnih materijala, postoji niz aspekata koji mogu i hoće utjecati na vaše troškove ili ukupne uštede troškova—što je obično krajnji cilj preuzimanja manjih dijelova veće obnove. Kada planirate svoj projekt, važno je uzeti u obzir čimbenike koji mogu utjecati na ukupne troškove, kao što su dozvole, kao i dodavanje, odlaganje i zamjena materijala.

Kao i sa svim aspektima "uradi sam" projekta, bez obzira koliko velik ili mali bio, planiranje je ključno za uštedu novca, kao i za završetak s gotovim proizvodom koji odražava vašu izvornu viziju. Napravite popis glavnih prioriteta kako biste mogli ostati na pravom putu ako proračun zahtijeva smanjenje izvornog opsega projekta.

Na kraju, stavite sve svoje karte na stol od samog početka. Znati što možete potrošiti prije nego što potrošite najpametniji je način da osigurate da vam renoviranje ne izmakne kontroli prije nego što uopće počne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:29