NE BACAJTE!

Od uglancanih cipela do zaglađene kože: Najbolji načini korištenja prezrelih banana

 /SHUTTERSTOCK
Samo zato što je banani prošao njezin vrhunac nije razlog da je bacite u kantu za smeće. Evo kako starim bananama dati malo ljubavi

One sjede u zdjeli s voćem, plešući spori ples od zelene do zlatne ili do... smeđe. Događa se i najboljima od njih. Iako su banane jeftine i ima ih u izobilju, nemojte dopustiti da svi resursi i kilometri hrane koje su im potrebne propadnu uzalud. Banane nisu baš savršene kad postanu zrelije, ali nemojte ih još bacati u smeće.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Šećerni piling

Banana je bogata hranjivim tvarima izvrstan je ovlaživač kože i savršeno djeluje kao baza šećernog pilinga; a vaša koža neće primijetiti razliku ako je banana vidjela i bolje dane. Jednu bananu lagano zgnječite s tri žlice šećera u prahu, žličicom maslinovog ulja i nekoliko kapi ekstrakta vanilije ili eteričnog ulja po izboru (po želji). Idite pod tuš i prije nego što pustite vodu, umasirajte smjesu po cijelom tijelu. Isperite.

2. Laštilo za cipele

Stari trik marinaca, odbacite otrovnu kremu za cipele i upotrijebite koru od banane da izglačate svoje kožne cipele do sjajnog savršenstva. Stvarno djeluje. Ogulite bananu, utrljajte unutarnju stranu kore na cipele, zatim ispolirajte mekom krpom.

3. Dohrana za biljke

Ako vaše biljke slabije rastu i često obolijevaju, pokušajte ovo - mnogi šaptači ružama kunu u ovo. U blenderu ispasirajte jednu prezrelu bananu s pola šalice vode. Lagano iskopajte tlo oko biljke, ulijte smjesu i umiješajte u tlo. Možete očekivati divan cvat uskoro.

Također, možete obogatiti vodu za svoje sobne biljke ovim pojačivačem na bazi banane. Stavite koru banane u veliku staklenku i prelijte vodom. Upotrijebite ovaj "sok" za zalijevanje: jedan dio soka od banane na pet dijelova vode. Možete povremeno dodavati vodu i u staklenku za banane kako biste zadržali svježu zalihu super-vode.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Puding kruh od banane

Naravno, tu je i kruh od banane. No možete napraviti i nešto bolje od toga, tako što ćete napraviti puding od kruha od banane. Tako je dobro.

2 šalice mlijeka po vašem izboru (zobeno mlijeko je dobro)

6 pasiranih banana

1 šalica šećera (ili prirodni zaslađivač po želji)

2 velika jaja ili zamjena za jaja

1/2 žličice mljevenog đumbira

1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića

1/8 žličice mljevene pimente

2 žlice burbona ili 1 žličica ekstrakta vanilije

10 šalica jednodnevnih kockica kruha

PRIPREMA

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa

2. Umutite mlijeko, bananu, zaslađivač, jaja, začine i burbon ili vaniliju u velikoj zdjeli da se pomiješaju. Složite kockice kruha.

3. Ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim smjesu za puding stavite u posudu 9 x 12

4. Pecite oko 40 minuta

5. Poslužite obično ili sa svježim voćem ili ukrasite omiljenim mliječnim preljevom poput tučenog vrhnja od kokosa ili mascarponea; čokolada i/ili topli umak od karamele su također izvrsni. To je savršena baza od banane za kreativnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 19:17