riješite ekspresno problem

Nijemci se kunu u 3-minutni trik protiv vlage i plijesni: ‘Zaštitite sebe i zdravlje svoje obitelji‘

 /SHUTTERSTOCK

Plijesan je gljivica koja raste na toplim, vlažnim mjestima u vašem domu poput kupaonice te na tkaninama i knjigama pohranjenim u vlažnim podrumima. Plijesan počinje kao siva ili bijela praškasta nakupina. Postat će crna ili smeđa ako se odmah ne ukloni.

Ako osjetite miris plijesni bilo gdje u svom domu, tada imate visoku koncentraciju plijesni. Može doći iz košare napunjene vlažnim ručnicima, iz bilo kojeg vlažnog prostora u domu, blizu prozora i vrata ili tepiha kojemu se nakupila plijesan u podlozi. Osjetite li taj miris, definitivno je vrijeme da poduzmete akciju kako biste se riješili problema. Nijedna plijesan u domu nije dobra, ali neke vrste su opasnije od drugih. Plijesan može promijeniti boju i polako oštetiti površine, ali postoje mnogo opasnije plijesni koje mogu oštetiti strukturu vašeg doma. Ako vidite crnu ili zelenu plijesan koja je nejasna ili sluzava, a zid ili drvo ispod su mekani ili se mrve, nastala je nepovratna trulež i plijesan i oštećene površine moraju se odmah ukloniti.

Plijesan u kući može biti jako loša za vaše zdravlje. Korisnik Reddita otkrio je svoju tehniku ​​rješavanja ovog problema, a za to su mu potrebne samo tri minute dnevno.

U Njemačkoj imaju tehniku ​​koja se zove ‘Stosslüften‘. To znači da umjesto da imate samo jedan prozor otvoren cijeli dan (što je veliki gubitak energije), otvorite nekoliko prozora u cijeloj kući na tri minute, stvarajući jak propuh. Ako ovaj relativno suhi hladni zrak uđe u kuću, ona se zagrijava. Kako postaje toplije, može apsorbirati dio dodatne vlage iz kuće. Učinite to nekoliko puta dnevno i trebali biste vidjeti promjenu. Plijesan proizvodi alergene, tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju, iritanse, a ponekad i otrovne tvari. Kada se udahne ili apsorbira kožom, može izazvati neugodne simptome. U početku ti toksini možda neće uzrokovati nikakvu štetu na niskim razinama, ali ako su stalno u zraku, počinju izazivati ​​nuspojave, piše The Sun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 07:12