Ali nemojte očajavati! Zapravo je vrlo jednostavno ispolirati tanjure da opet izgledaju kao novi. Pronašli smo čarobno rješenje! Radi se o sastojku koji već vjerojatno imate u svojoj smočnici.
Govorimo o finom bijelom prahu koji se stručno zove kalijev hidrogen tartarat koji se dobiva iz vinske kiseline. Prije će vam biti poznatiji kao sredstvo za stabiliziranje bjelanjaka kod pravljenja šlaga. Kuharice ga koriste i kada rade sa šećerom; sprječava stvaranje kristala. I ima jedna zabavna činjenica - kad u sodu bikarbonu dodate ovaj pripravak dobivate prašak za pecivo.
Ali što je točno kalijev hidrogen tartarat? Ono što smo uspjeli saznati jest da se radi o kiselom nusproduktu koji ostaje u bačvama s vinom nakon što vino fermentira. Pročišćava se u praškasto bijelu supstancu koju možete pronaći u vašoj trgovini. A upravo ga limunska kiselina čini izvrsnim sredstvom za čišćenje ogrebotina.
Kako popraviti ogrebotine i što će vam trebati
Kalijev hidrogen tartarat
Voda
Spužva ili krpa (nije obavezno)
Krpa za posuđe
Upute:
Pospite prah kalij hidrogen tartarata na svoje izgrebane tanjure. Pazite da su čisti i suhi za početak i ne pretjerujte s prahom- uvijek možete dodati još!
Dodajte malo vode - opet vam ne treba puno - i pomiješajte te prstima napravite pastu.
Kružnim pokretima prstiju, krpom ili spužvom za suđe nježno trljajte po izgrebanim dijelovima dok ne nestanu.
Kada zaključite da tanjuri izgledaju dobro, isperite ih vodom, obrišite krpom i gotovi ste!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....