VRIJEDI PROBATI

Ne možete zaspati? Uz ovu vojnu tehniku spavat ćete već za dvije minute

 /SHUTTERSTOCK

Tisuću misli, neudoban položaj, škripanje vrata, žamor ostalih ukućana ili, pak, glasno hrkanje supružnika u krevetu, samo su neki od krivaca zašto uvečer ne možete zaspati ili se često budite tijekom noći. A znate da nedostatak sna, poput lančane reakcije, može dovesti do umora tijekom dana, slabe koncentracije i smanjene produktivnosti.

Poteškoće sa spavanjem mnoge muče iz noći u noć, no kako biste što prije zaspali možete isprobati jedan trik. Riječ je o metodi uspavljivanja koju koriste vojnici specijalne postrojbe US Navy SEALs, s ciljem pronalaska potrebnog mira čak i u ekstremnim situacijama. Naime, oni uvijek moraju biti spremni intervenirati, unatoč neredovitim obrascima spavanja i visokoj razini stresa. Stoga su naučeni da se svaki odmor dobro iskoristiti. Metoda uspavljivanja koju oni koriste potječe od Johannesa Heinricha Schultza, utemeljitelja Autogenog treninga. On je već 30-ih godina prošlog stoljeća uspio pokazati da je kroz mentalne vježbe, odnosno autosugestiju, moguće ciljano opustiti mišiće i na taj način utjecati na mentalno zdravlje.

Njegov pristup sažet je na tehniku uspavljivanja za koju se tvrdi da omogućuje uspavljivanje u samo dvije minute. Bilo kad i bilo gdje. Za početak treba opustiti mišiće lica, koncentrirajći se na mišiće oko očiju, na jezik, čeljust... razmišljajući kako postaju sve teži. Kada osjetite da se opuštaju, počnite se "spuštati" na ruke, podlaktice... Koncentrirajte se i na disanje: zatvorite usta i udahite, polako i duboko, brojeći u sebi do četiri, zatim zadržite zrak sedam sekundi te izdanite brojeći do osam. Ponavljajte ciklus disanja dok vam se prsa potpuno ne smire. Na kraju opustite noge: osjetite kako postaju teže, sve od bedara do stopala. Prema upućenima, potrebno je oko šest tjedana da usvojite korake do točke u kojoj možete zaspati bez problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 00:19