IZVOR ZDRAVLJA

Ne bacajte koštice avokada! Evo zašto su one pravi zlatni rudnik...

 /SHUTTERSTOCK

Avokado je poznat po brojnim dobrobitima za zdravlje, no vjerojatno niste znali da je njegova koštica prava riznica hranjivih tvari. Evo kako je iskoristiti.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako posjedujete snažan blender, jednostavno dodajte košticu avokada svom omiljenom voću ili povrću. Rezultat? Okrepljujuća juha ili smoothie koji puni energijom. Ako imate običan blender sušite košticu nekoliko dana, a zatim je sameljite u fini prah. Savršeno za povećanje hranjivih tvari! U slučaju da uopće nemate blender, samo naribajte košticu. Sporije je, ali jednako učinkovito.

image
/SHUTTERSTOCK

Zašto je koštica avokada pravi zlatni rudnik za vaše zdravlje? Jača imunitet i pomaže kod bolesti poput prehlade i upale krajnika. Koštica avokada je prirodni antioksidans, olakšava želučane probleme i pomaže u sprječavanju stvaranje čira. Bogata je flavonolima, a ovi antioksidansi bore se protiv starenja stanica, imaju antikancerogena svojstva i smanjuju upalu. Kad je u pitanju zdravlje srca, aminokiseline iz koštice avokada pomažu u snižavanju kolesterola i triglicerida, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Imaju visok udio vlakana, što znači da reguliraju probavu i pomaže u regulaciji težine. Njihovo konzumiranje pomlađuje kožu, potiče stvaranje kolagena, čisti prištiće i smiruje bolove u zglobovima i mišićima.

image
/SHUTTERSTOCK

Zato je ovo idealno vrijeme za napravite smoothie kojem ćete dodati košticu avokada. Zdrobite je drobilicom za orahe pa ustinite komadiće batom za meso te pomiješajte sa sastojcima poput banane i špinata. Ubacite u blender i dobit ćete odličan napitak s višestrukom zdravstvenom dobrobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:36