VELIKI POMAGAČI

Ne bacajte dlačice iz perilice rublja: Kada vidite za što se koriste bit ćete nam zahvalni

 VITALIY HALENOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Bilo da pokušavate živjeti načinom života bez otpada ili jednostavno želite održavati svoju perilicu i sušilicu rublja u vrhunskoj formi, dlačice u ventilacijskom otvoru vašeg uređaja mogu biti problem! Stoga ih treba ukloniti na vrijeme jer začepljenje filtera može uzrokovati požar uređaja. Stručnjaci snažno apeliraju da očiste filter nakon svakog punjenja i dubinski očiste otvor uređaja dva puta godišnje.

Većina nas brzo baci dlačice nakupljene u filteru u smeće ne trepnuvši okom. Međutim, ovaj nejasni nusprodukt ima mnoštvo pametnih namjena u domu, pa biste mogli razmisliti o prikupljanju ovih dlačica. Provest ćemo vas kroz neke od trikova i pokazati vam zašto ih više nećete baciti u smeće. Važno je napomenuti da neki od ovih trikova zahtijevaju dlačice koje ne sadrže omekšivače, ali to ćemo svaki put u članku istaknuti.

image
WATCHERFOX/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koriste se za paljenje vatre

Dlačice mogu izgledati kao puno ničega, ali su vrlo zapaljive. To je zbog njihove teksture i oblika koji omogućuju lagani protok zraka (a vatra voli kisik). Dodavanje topline u smjesu dovodi do izgaranja. Možete to iskoristiti u svoju korist, a ne na štetu, i izraditi potpaljivač vatre koje ćete imati pri ruci za kućni kamin ili sezonu kampiranja. Učinkovitost ovog trika potkrijepljena je brojnim anegdotama entuzijasta za preživljavanje u divljini.

Da biste iskoristili dlačica za paljenje vatre, trebat će vam sljedeće: hrpa dlačica, rolica od toaletnog papira, malo vazelina i voštani papir. Rolicu toaletnog papira možete prerezati na pola kako biste ju maksimalno iskoristili. Za početak, napunite rolicu dlačicama. Pazite da bude labava, jer ako je prečvrsto zbijeno, neće dobro gorjeti. Zatim razmažite vazelin po dlačicama koje strše na oba kraja rolice. Vazelin služi kao ubrzivač i dodatno će ojačati vaše vatru. Na kraju izrežite komad voštanog papira na željenu veličinu i ubacite u rolicu, zavrćući krajeve da sve ostane unutar rolice. Čuvajte ovaj pokretač vatre na suhom i sigurnom mjestu (tj. dalje od izvora topline) do upotrebe.

image
SOLSTOCK/GETTY IMAGES

Dodajte svom kompostu

Kompost je pravi dar vašem vrtu. Poboljšava zdravlje biljaka, osigurava vrijedne hranjive tvari, štedi vodu, smanjuje otpad i još mnogo toga. Ako ste u potrazi za smeđim materijalima bogatim ugljikom koje biste dodali svom kompostu, počnite od perilice rublja! Iako nije izvor hranjivih tvari poput drugih kompostirajući elementa, dlačice su korisne jer vašoj mješavini pružaju potreban ugljik i vlakna. Evo upozorenja — smijete koristiti samo dlačice koje su ispale iz rublja bez sušilice. Ne želite kemikalije u svom kompostu.

Proces je brz i jednostavan. Šaku dlačica, ravnomjerno rasporedite po vrhu kompostne hrpe, a zatim nježno promiješajte lopatom ili grabljama.

image
TATIANA DVORETSKAYA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Napravite čep za propuh

Ako osjećate hladnoću ili primjećujete značajnu temperaturnu razliku kad god prolazite iz jedne prostorije u drugu, znak je da vam prozori i/ili vrata dobro ne dihtaju. Ugradnja novih prozora i vrata može biti ogroman trošak, a ignoriranje problema može dovesti do vrtoglavo visokih računa za struju ili plin. Naime, smanjenjem propuha u kući može uštedjeti 5 do 30 % energije svake godine. Dobre vijesti — imamo jednostavno, pristupačno DIY rješenje za zagrijavanje vašeg doma. Dlačice se mogu koristiti za izradu čepova za propuh koji se mogu postaviti uz vrata ili prozore na kojima osjećate hladnoću.

Jedino što trebate su čarape (dobre su i one do koljena) i velika količina vlakana iz vašeg uređaja. Jednostavno napunite čarapu dlačicama (pazeći da ste je čvrsto upakirali), zavežite kraj čarape i stavite je na vrata ili prozor. Dlačice su ključ za topliji dom ove zime! Ova je verzija puno pristupačnija od kupovine proizvoda za brtvenje u trgovini. Imajte na umu da će vam trebati puno dlačica, osobito ako imate puno takvih mjesta u domu.

image
JON REHG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Spriječite korov

Bez obzira na to koliko vremena potrošite na čupanje korova ili primjenu tretmana, uvijek vam se čini da se vrati u vaš cvjetni ili povrtni vrt. Ako želite trošiti manje vremena na plijevljenje kako biste zapravo mogli uživati ​​u svom vrtu, rješenje potražite u svojoj sušilici. Tanak sloj dlačica djeluje kao učinkovita obrambena linija protiv svih vrsta uobičajenog korova, posebno u kombinaciji s drugim metodama poput malča, tkanine za uređenje okoliša ili kartona.

Prije nego što položite dlačice, počnite s ručnim uklanjanjem postojećeg korova na tom području. Zatim rasporedite ravnomjerni sloj po očišćenom tlu ili, ako imate biljke, postavite ga oko korijena. Za uredniji izgled i zaštitu od kiše dodajte sloj malča na vrh. Dlačice su biorazgradivi materijal, pa se ne morate brinuti da će oštetiti vašu površinu. Međutim, radi sigurnosti, dlačice koje se koriste u vrtu ne bi trebale sadržavati aditive poput omekšivača.

image
ROBERT DALY/GETTY IMAGES

Zaštitite svoje stvari

Bilo da se selite u svoj prvi dom ili ste iskusan profesionalac koji je živio na brojnim mjestima, samo preseljenje može biti stresno, dugotrajno i skupo. Od unajmljivanja ekipe za selidbu do kupnje kutija i materijala za pakiranje, selidba je skupa. Odat ćemo vam malu tajnu koju ćete zapamtiti sljedeći put kada budete selili. Ovaj mekani materijal savršen je za omatanje staklenog posuđa, šalica, svijeća ili bilo čega drugog što je lomljivo i relativno malo. Samo imajte na umu uda se ovaj trik ne preporučuje za velike, lako lomljive predmete poput ogledala. Dlačice ne mogu baš pružiti tu razinu zaštite, ali su sjajne za manje ručne predmete.

Za ovaj hack jednostavno će vam trebati velika količina dlačica. Međutim, ako pakirate nešto sa sentimentalnom (ili novčanom) vrijednošću, razmislite o korištenju dlačica u tandemu s drugim materijalom, poput novina ili folije s mjehurićima, kako biste osigurali potpunu zaštitu. Koristite dlačice kao duboku zaštitu jer je njihova mekoća jednostavno nepobjediva. Osim toga, ne morate se brinuti da će izgrebati osjetljivo stakleno posuđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:25