KAO NOVO

Napravite ove "bombe za izbjeljivanje" odjeće, ubacite ih u perilicu ili posudu s bijelom odjećom i gledajte čudesan rezultat

 /SHUTTERSTOCK

Bijelu odjeću nije lako održavati. Unatoč pridržavanju uputa za pranje koje daje proizvođač, često posivi, a ponegdje i požuti. Kako se to može spriječiti? Srećom, nema potrebe žuriti u trgovinu po posebna kemijska sredstva. Domaće i jeftine metode mogu obnoviti bijele tkanine.

Mnogi ljudi koji žele izbijeliti odjeću koriste trik sa sodom bikarbonom koji je svakako učinkovit. Ali što ako nemate sodu bikarbonu? Jednako dobro može poslužiti još jedan kućanski proizvod, a samo ga trebate dodati u bubanj.

Spomenuti proizvod je limunska kiselina koja je odlična za izbjeljivanje i osvježavanje bijelih tkanina te za omekšavanje u perilici rublja. Postoje dvije metode za korištenje. Prvi je dodavanje jedne ili dvije žlice limunske kiseline direktno u bubanj i postavljanje perilice na redovni program, prenosi essanews.

Drugi način je otopiti pet žlica limunske kiseline u jednoj litri vode i uliti u bocu. Prije svakog pranja bijelog rublja u pretinac za omekšivač ulijte dva do tri čepa dobivene otopine.

Još jedan trik za uklanjanje sive i žute boje s bijele odjeće je stvaranje kućnih "bombi za izbjeljivanje". Koji se sastojci koriste za stvaranje takvih "bombi"? Deterdžent za pranje rublja, soda bikarbona, sol i vodikov peroksid.

Način pripreme je jednostavan. Počnite tako što ćete izvaditi veliku zdjelu. Dodajte šalicu deterdženta za pranje rublja, pola šalice sode bikarbone i četvrtinu šalice soli. Na kraju ulijte čep vodikovog peroksida. Stavite rukavice i pomiješajte sve sastojke. Oblikujte ih u kuglice i stavite u zamrzivač na 24 sata.

Smrznute kuglice bacite u zdjelu napunjenu toplom vodom i pričekajte trenutak da se potpuno otope. Ovako pripremljena otopina je spremna za upotrebu. Samo ubacite bijelu odjeću i ostavite je sat vremena. Nakon tog vremena stavite ih u perilicu i operite kao i obično. Kad se osuše bit će snježno bijele boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. kolovoz 2024 19:03