IZNENADIT ĆETE SE!

Namirnice iz smočnice koje biste trebali baciti jer traju manje nego što ste mislili

 Unsplash
Iako već znate koju hranu ne smijete jesti nakon isteka roka trajanja, vrijedi malo razmisliti i o hrani u svojoj smočnici

Vjerojatno će mnoge stvari koje pohranjujete u smočnici imati iznenađujući rok trajanja po nekoliko mjeseci (ili čak godina). Ali samo zato što proizvodu još nije istekao rok trajanja ne znači da je u idealnom stanju za konzumaciju. Iako već znate koju hranu ne smijete jesti nakon isteka roka trajanja, poput mlijeka i sira, vrijedi malo razmisliti i o hrani u svojoj smočnici. Možda bi bilo vrijedno još jednom provjeriti stvari koje vam vječno stoje u smočnici. I svakako razmislite o uklanjanju ovih namirnica.

image
Unsplash

Kvinoja

Rok trajanja cjelovitih žitarica kao što je kvinoja uvelike ovisi o njihovom sadržaju masti. Toplina, zrak i vlaga tri su glavna neprijatelja cjelovitih žitarica jer elementi mogu negativno utjecati na njihova zdrava ulja, što zauzvrat može uzrokovati da vam žitarice užegnu dok stoje u smočnici. Žitarice bi uvijek trebale izgledati i mirisati blago slatko ili uopće ne imati arome. Ako osjetite pljesniv ili uljast miris, žitarice su prošle svoj vrhunac.

image
Unsplash

Kurkuma

Vaši omiljeni mljeveni začini poput kurkume, paprike i muškatnog oraščića obično gube snagu nakon otprilike dvije do tri godine. Jedenje starih začina nije štetno za vaše zdravlje, ali oni više neće dodati okus vašim receptima. Provedite brzi test mirisanja i okusa kako biste utvrdili je li vaš začin još svjež.

image
Unsplash

Prašak za pecivo

Ista pravila za mljevene začine vrijede i za sastojke za pečenje. Vrećice praška za pecivo i sode bikarbone s vremenom će izgubiti snagu, što za vas znači tužan, ravan kolač. Možete testirati njihovu moć pomoću ovog jednostavnog znanstvenog eksperimenta u vašoj kuhinji: Pomiješajte sodu bikarbonu s octom i prašak za pecivo s vrućom vodom. Ako se pjene i stvaraju mjehuriće, to znači da su sastojci još dovoljno svježi za pečenje.

image
Unsplash

Orašasti plodovi i sjemenke

Poželjet ćete jesti orašaste plodove bez ljuske poput badema i kikirikija u roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Orašasti plodovi i sjemenke obično sadrže veliku količinu ulja i to će ulje užegnuti nakon nekoliko mjeseci u smočnici. Znakovi užeglosti na orašastom plodu ili sjemenu uključuju miris trave ili boje i tamni ili masni izgled. Za optimalnu svježinu i dugotrajnost stavite orašaste plodove i sjemenke u prozirnu vrećicu za zamrzavanje i stavite ih u hladnjak do godinu dana.

image
Unsplash

Pahuljice

Nakon tri mjeseca, otvorena kutija žitarica ustajat će zbog izlaganja zraku, ali zatvorena kutija trebala bi trajati do godinu dana. S druge strane, rok trajanja može varirati, osobito ako žitarice sadrže orašaste plodove koji su skloniji užeglosti. Ipak, ako jedete žitarice s užeglim orašastim plodovima ili uljima, izloženi ste vrlo malom riziku. Najčešća nuspojava bit će neugodan okus.

image
Unsplash

Slatkiši

Ako postoje sigurnosni problemi sa slatkišima, to je obično pitanje kvalitete, a ne pitanje roka trajanja. Općenito, slatkiši se vrlo teško pokvare zbog niskog sadržaja vlage, ali to ovisi o slatkišu.

image
Unsplash

Pivo

Čuvanje piva na sobnoj temperaturi nije nužno loše za vaše pivo, ali se može brže pokvariti. Nakon otprilike četiri mjeseca toplina, svjetlost i zrak mogu prodrijeti kroz čepove boca. Skladištenje bez hlađenja ubrzava starenje i razvoj loših okusa.

image
Unsplash

Čaj i kava

Vaše vrećice čaja trebate potrošiti u roku od godinu dana jer će ulja u čaju ostarjeti i dati loš okus vašoj jutarnjoj šalici čaja. Isto vrijedi i za vaša zrna kave.

image
Unsplash

Konzervirano povrće

Možda mislite da konzervirano povrće može trajati cijeli život, ali što dulje stoji na vašoj polici, veća je vjerojatnost da će se tekstura konzerve pokvariti i vašem povrću dati metalni, kositreni okus. Na primjer, konzervirana roba s visokim udjelom kiseline poput kiselih krastavaca može trajati 12 do 18 mjeseci, ali konzervirano povrće s niskim udjelom kiseline poput kukuruza može trajati do pet godina. Ali FoodSafety.gov navodi da su konzervirane namirnice obično sigurne za jelo i nakon datuma "upotrebljivo do" ili "najbolje do" sve dok nemaju udubljenja, hrđe ili ispupčenja.

image
Unsplash

Maslinovo ulje

Svjetlost i toplina nisu prijatelji maslinova ulja. Ne biste se trebali razboljeti od stare boce maslinovog ulja, ali otvorena boca ovog proizvoda može imati neugodan okus nakon šest mjeseci. Ako maslinovo ulje ne koristite često, kupite samo malu bočicu kako biste ga mogli iskoristiti prije nego što se okus pokvari.

image
Unsplash

Smeđa riža

Iako je smeđa riža malo zdravija alternativa bijeloj riži, ne traje ni približno tako dugo na polici vaše smočnice. Kod smeđe riže, u sloju ima ulja. Kada to ulje užegne, smeđa riža ima kraći rok trajanja od oko šest mjeseci. Možete je čuvati u zamrzivaču do godinu dana.

image
Unsplash

Smeđi šećer

Otvorena vrećica smeđeg šećera ima tendenciju da se osuši i stvrdne od izlaganja zraku nakon četiri mjeseca u vašoj smočnici. Stavite smeđi šećer u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti ili hermetički zatvorenu posudu kako bi ostao mekan i duže trajao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 15:53