DIZAJNERI OTKRIVAJU

Na ovih 5 stvari u domu ne isplati se trošiti novac. Imamo prijedloge što napraviti umjesto toga

 /SHUTTERSTOCK

Svaka čast iznimkama, ali ne uživaju svi u uređenju doma. I nemaju svi znanja (ili ukusa) potrebnog da sve elemente, podne i zidne obloge, namještaj i detalji skladno ukomponiraju u smislenu cjelinu. Zato na scenu stupaju dizajneri, kojima nije jedini zadatak pronaći odgovarajući komad namještaja ili odabrati neku boju za zidove. Oni predlažu zanimljiva rješenja kako bi se postigao maksimalno funkcionalan, ali i estetski privlačan prostor u skladu s budžetom klijenta, a mogu mu sugerirati i što bi bilo dobro izbjeći. Naime, neki se elementi u domu, prema iskustvu dizajnera, često ispostavljaju nedovoljno korištenima, pa čak i nepotrebnima. Ovo je njihov popis upravo takvih komada, onih za kojima nećete žaliti, a pritom biste možda mogli i uštedjeti.

Novi namještaj

image
/SHUTTERSTOCK

Dizajnerica Natasha Lyon iz Appreciation Projecta smatra da se većina postojećeg namještaja može pretapecirati ili obojiti, što će cijeli pristup (pre)uređenja doma učiniti osobnijim, ali i financijski prihvatljivijim. Primjerice, zastarjelu kuhinju nije nužno demontirati i trošiti novac na nove elemente, dovoljno je zamijeniti fronte, prebojiti ih...

Luksuzni namještaj

Dizajnerica Anne McDonald iz Minneapolisa nije protiv trošenja novca na luksuzni dizajnerski namještaj, ali budući da prostori koje ona stvara imaju opušteniji pristup - u njima se živi - ​​ona ih uglavnom izbjegava. Za kreiranje ugodne atmosfere u sobi po kojoj se lako kretati, da vas ništa ne "udara po glavi" ili vizualno iskače iz prostora, Anne predlaže zaobljen i vizualno nježan namještaj.

Tapete

image
/SHUTTERSTOCK

Zoe Feldman, dizajnerica interijera iz Washingtona, D.C., nudi jedan diskutabilan prijedlog. Ona, naime, teško pronalazi opravdanje za trošenje budžeta na tapete, pravdajući se velikih izborom boja s odličnim efektima i cjenovno pristupačnim zidnim dekoracijama. Tapete su, kaže, skupe te ih je puno teže postaviti, za razliku od bojanja zidova ili kreiranja galerije na zidu s uokvirenim slikama i posterima, pa čak i dječjim crtežima.

Stolci za spavaću sobu

image
/SHUTTERSTOCK

Uvijek se čini dobrom idejom imati stolac ili fotelju u spavaćoj sobi - mjesto gdje ćete ujutro sjesti i sabrati misli ili se opustiti i razgovarati s partnerom. Ali stvarnost je da ti stolci obično završe kao odlagalište za prljavu robu, rublje koje treba pospremiti u ormare ili časopise koje tek treba pročitati. Jednostavno, riješite ih se. Ili ih nemojte ni kupovati.

"Umjesto toga, bolje razmislite o skladišnom prostoru i kako ga uklopiti u postojeću sobu", rekao je Regan Baker, dizajner interijera iz San Francisca.

Kuhinjski zidni ormarići

image
/SHUTTERSTOCK

Rasprava "trebate li postaviti kuhinjske zidne ormariće ili ne" podijelila je dizajnere. Ali Micaela Nardella iz dizajnerskog studija Duelle smatra da su nepotrebni u kuhinji.

"Vaša će kuhinja djelovati umirujuće ako ste u mogućnosti povećati prirodnu svjetlost tijekom dana, a da bismo to učinili trudimo se da dizajn kuhinje ne bude ‘pretežak‘, ostavljajući gornje dijelova prostora praznima, odnosno držeći većinu ormarića u donjem dijelu ili u što većem kuhinjom otoku", rekla je za Homes & Gardens.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:26