PRAVILNO SKLADIŠTENJE

Na mrkvi ste primijetili crne mrlje? Smijete ju konzumirati samo u jednom slučaju

 /SHUTTERSTOCK

Teško je zamisliti bistru mesnu juhu ili neko povrtno varivo bez mrkve. Ovo zdravo korjenasto povrće - koje ima pozitivan utjecaj na naš vid, ali ne u tolikoj mjeri koliko nas uvjeravaju od malen, te također može pridonijeti u zdravlju probave, srca i kože - može se konzumirati na razne načine; kuhano, pečeno, sirovo..., no ako se nepropisno skladišti na njoj se pojavljuju crne mrlje pa se postavlja pitanje je li mrkva i tada sigurna za konzumaciju?

Te tamne mrlje obično su uzrokovane gljivičnom bolešću, točnije gljivom Thielaviopsis basicola, a takvo se stanje naziva crnom truleži mrkve. Ako su se mrlje tek nedavno pojavile i ako se velikodušno uklone gulilicom ili nožem, mrkvu se može konzumirati, ali pod uvjetom da nije gorkog okusa. U tom slučaju ju bacite. Ako su se mrlje proširile te zahvatile i ostale u pakiranju, i tada ih je najsigurnije baciti.

Mrkvu se može uzgajati u vrtu, a često se kupuje ona u plastičnim ambalažama iz trgovina. Najbolji način za njezino skladištenje je u hladnjaku, ali izvan plastične ambalaže koja potiče rast gljivica. Dakle, mrkva treba biti zaštićena od svjetlosti, na temperaturi ispod pet Celzijevih stupnjeva. Preporuka bi bila kupovati mrkvu u rinfuzi bez plastične ambalaže - na taj ćete način izbjeći otpad i moći ćete ih transportirati i skladištiti izravno u platnenoj vrećici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 15:06